zondag 18 augustus 2024

Voor niets

Mijn lieve moeder zei af en toe : "Voor niets gaat de zon op." Ze bedoelde dat alles moeite kost. Later leerde ik dat woorden als niets en niks (toen geen officieel ABN) een andere betekenis hebben. Je kent vast wel het bekende grapje als voorbeeld om het verschil tussen voor niets en gratis uit te leggen : Als ik een cursus volg is ie gratis, als jij een cursus volgt is ie voor niets. 😀
Soms lijkt het erop dat tegenwoordig de zon inderdaad voor niets opkomt. Laten we eerlijk zijn : wat een ellende veroorzaakt de mensheid toch! Soms denk ik : waarom komt de zon nog op? We hebben er een puinzooi van gemaakt. En ik ben bang dat het alleen maar erger wordt. Alles schijnt voor niets, zomaar te zijn.
Voor niets is Rusland Oekraïne binnengevallen, voor niets verzetten Palestijnen zich tegen de Joden. Voor niets komen hier mensen uit alle windstreken. Voor niets worden verkiezingen gehouden, voor niets betalen we belastingen enz. Alles voor niets. Gratis bestaat niet meer, want de wereld draait om geld.