maandag 26 augustus 2024

Een succesvolle start

Op de maandagochtend heb ik weer wat klusjes gedaan. Als eerste heb ik een aantal watervlekken behandeld met een voorstrijkmiddel. Al begon het feest met het schuren van het bladderend oppervlak. De vlekken / vochtsporen bevinden zich alle bij de dakvensters. Reden om die eens aan de buitenkant te inspecteren. Wat mij direct opviel was de hoeveelheden vuil in de afvoergoten rond de kozijnen. Bovenin had zich bij twee van de drie dakvensters een flinke hoop mos, aarde en/of zand verzameld. Die verzameling heb ik verwijderd. Het kan zijn dat door de opeenhoping het hemelwater een andere uitweg zoekt. Voor het overige kon ik geen lekkages vinden.
Ik zag wel dat de dakgoot ook eens leeggeschept moet worden. Zo zie je maar weer, van het een komt het ander.
De rest van de ochtend heb ik besteed aan het aanbrengen van de klosjes aan de balken onder de dakgoot. Ze dienen om straks de boeiboorden en de aftimmering mooi vlak te kunnen krijgen. Ik heb de klossen niet geteld, maar wel alle voorgeboord om splijten te voorkomen. Er is hier een aantal wespennesten. Toen ik een haag snoeide kwam er een flinke wolk wespen tevoorschijn. Omdat ik geen paniekvogels en ook niet bang ben, hield ik me stil. Een groot aantal zweefde weliswaar om mij heen, maar er gebeurde niets. Als ik wild had gaan zwaaien met mijn armen, dan was het anders afgelopen. De wespen verdwenen weer in het gebladerde. Daarna heb weer even gesnoeid, totdat ze weer tevoorschijn kwamen. Weer heb ik me koest gehouden, weer vertrok het volk in het gebladerte en weer ging ik snoeien. Al met al heb ik de struik weten te snoeien zonder gestoken te worden. Wespen zijn mooie en nuttige beestjes.
Tijdens het monteren van de klosjes onder de dakgoot, kwamen ook wespen van onder het dakbeschot naar buiten. Door gewoon rustig te blijven, bleven mij ook dit keer steken bespaard. Zelfs toen ik met mijn hand dicht bij de toegang bezig was. Ik stopte dan even met schroeven totdat ze weg waren.
De afgelopen 75 jaar ben ik slechts 2x door een wesp gestoken. Niet door dezelfde, hoor. 😁 De eerste keer was toen ik een jaar of 5 á 6 was. Ik wilde zo'n mooi beestje vangen met mijn blote handen. Dat vond de wesp niet fijn en kreeg Wimmie dus pijn. De andere keer was decennia later toen ik in de jaren 80 op de Honda CB550 Super Sport van Zeist naar Schoonhoven reed. Toen stak een wesp mij in mijn knie. Het arme beestje was onderweg bekneld geraakt tussen mijn knie en de tank.
Ik dood niet gauw insecten. Als ze in huis zijn vang ik ze. Meestal gebruik ik een glas en een stukje papier. Als ze in het glas zitten laat ik ze buiten weer vrij. De enige uitzondering daarop vormen de muggen. Dat komt omdat die beesten mij willen steken als ik slaap. Dat vind ik zo laf! Ik kan hun bloed wel drinken.....😜