zondag 25 augustus 2024

Duurzaam?

Als men het over duurzaam heeft, dan ben ik gewoon terug in de tijd. Toen deden we al 'duurzaam'. Er was weinig geld, dus werden veel spullen gerepareerd. Vaak met onderdelen van soortgelijke dingen. De echt onherstelbare werden gekannibaliseerd, gedemonteerd om de nog goede onderdelen te kunnen hergebruiken. Toen heel gewoon, totdat de wegwerpmaatschappij zijn intrede deed.
Vandaag ben ik ook weer 'duurzaam' bezig geweest. Dit keer met een deurslot. Een zo op het oog ouderwets, zeer solide slot. Van de cilinder die erin zat, is de sleutel zoek. Omdat ik weet hoe zo'n cilinder in de slotkast bevestigd is, heb ik met een
boor een gat gemaakt. De cilinder met geactiveerde blokkering konden nu door het gat in de slotkast naar buiten gedrukt worden. Hoera! Er ligt hier een paar reserve cilindersloten. Een ervan heb ik gebruikt om het slot te testen. Het bleek wat vastgeroest te zijn. Met wat WD40 en lichte tikjes op het binnenwerk wat zou moeten bewegen, kreeg ik het mechanisme weer los.
Daarna heb ik de slotkast weer in de deur gemonteerd, de cilinder erin geschoven en vastgezet en het deurbeslag aangebracht. Het bleek dat de cilinder exact op z'n plaats moet zitten, anders draait de sleutel niet om. Dus dat was even de cilinder goed positioneren alvorens hem vast te zetten.
Maar goed, het slot werkt weer. Ik heb alleen twee nieuwe deurkrukken moeten monteren. Van de oude was de vierkante pen roestig en krom, Die heb ik toen met een hamer eruit moeten slaan. De nieuwe deurkrukken zitten zoals het hoort.