woensdag 19 oktober 2022

Smoezen

In veel gevallen bedenken mensen allerlei smoezen om onder hun verantwoordelijkheid uit te komen. Het begint al als je nog kind bent. Zelf kon ik als jochie geen smoezen bedenken als "ik had een lekke band" of "de brug stond open". Ik ging niet op de fiets naar school en ik hoefde ook niet over een brug. Wat de lagere school en de Mulo betreft ben ik nooit te laat op school verschenen. Op de HBS slechts één keer. Dat was nota bene de eerste schooldag. Maar toen moest ik in een noodgebouw zijn, omdat de school verbouwd werd. Die gebouwen waren tamelijk onduidelijk van een nummer voorzien.
De meeste smoezen hoorde ik tijdens mijn schoolopleidingen. Een klasgenoot belde op om tegen de conciërge te zeggen dat ie ziek is. De conciërge vroeg toen : "Sinds wanneer rijden er trams in Katwijk aan Zee?" Mijn klasgenoot bleek op dat moment in Den Haag te staan bellen, vertelde hij later. 
Dus geen smoezen voor mij. De mooiste smoezen hoorde ik op Curaçao. Als iemand zijn huiswerk niet gemaakt had, hoorde ik steevast als reden : "We hadden een feest." Wat is er nou een mooiere smoes? Feesten in plaats van huiswerk maken! Die smoes is me altijd bijgebleven. Dat was voor mij geen smoes, maar een zeer goede reden. Hij hoort thuis onder de categorie geboorte, overlijden en huwelijksfeesten. Dat zijn voor mij de valide smoezen.