maandag 17 oktober 2022

Het kan altijd erger

Zo relativeer ik mij eigen sores. Of door te denken : 'Het is maar tijdelijk'. Dat relatieve is ook iets wat bij mij opkomt als het over bidden gaat. Dan zie ik Christus aan het kruis hangen of met het kruis en een bebloed hoofd door een straat zwoegen en spreek ik in wezen in een gebedje over iets nietigs. Dan zou een vraag om bijvoorbeeld een goed cijfer, een hoger salaris, winnen van een wedstrijd of een leuk cadeau heel erg ongepast zijn. Jezus zou ongetwijfeld gereageerd hebben met de retorische vraag : "Heb je soms een vuiltje in je oog?"
Dat relativeren gaat trouwens niet altijd op. Als scholier hoefde ik niet thuis te komen met een onvoldoende en dan op te merken dat er ook veel lagere cijfers gevallen waren in mijn klas. Dat dacht ik dan alleen maar om mijn eigen gemoed wat te bedaren. Lage cijfers kreeg ik alleen als ik mijn huiswerk niet gedaan had. En ik had soms veel lage cijfers. Haha!
Het kan altijd erger. Dus ook in de Rutte-crisis waarin wij nu verkeren. Er is altijd weer iets of iemand die de pijn verzacht. Even the bad times are good :