vrijdag 28 oktober 2022

Hoe kan dat?

 

niet alleen namaak
Al een paar keer heb ik gehoord, dat artsen een medicijn hebben voorgeschreven, dat niet gebruikt mag worden vanwege het gebruik van andere medicijnen. Niet alleen de arts, ook de apotheek gaat in de fout. Ik weet zeker dat wanneer iemand vanwege zo'n fout komt te overlijden, het niet toegeschreven zal worden aan de combinatie van medicijnen. Dan zal het wel om de 'onderliggende ziekte' gaan.
Jaarlijks komen zo'n 16.000 mensen in het ziekenhuis terecht wegens verkeerd medicijn gebruik. Meer dan de helft van de voorgeschreven medicijnen zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor andere klachten dan die waar de arts ze voor voorschrijft (off label noemt men dat). Raar, maar waar. Het komt daarbij vaak voor, dat de behandelende arts niet een toelichting geeft op het medicijn dat hij voorschrijft.
Het is dus zaak niet klakkeloos medicijnen te slikken. Net zoals in veel andere gevallen, moet de consument zelf ook enig verstand hebben van medicijnen. Als consument moet je tegenwoordig all round zijn voor wat betreft kennis. Niet alleen wat betreft de reparatie van je fiets of auto of de uitvoering van een verbouwing, maar ook wat betreft je gezondheid.
BASF gaat Duitsland de rug toekeren. Het chemisch bedrijf vindt dat het in Europa steeds lastiger wordt om te produceren. Het bedrijf kijkt met een scheef oog naar China. Oeps! Gaat Scholz daarom naar China?