vrijdag 21 oktober 2022

Aan het denken zetten

Tijdens het uitlaten van Fenna heb ik een paar keer andere hondeneigenaren aan het denken gezet. In het losloopgebied gebeurt het dat een loslopende hond andere honden hun dominantie oplegt of wil opleggen. Soms gebeurt het dat ook anderen, waaronder wandelaars lastig gevallen worden door honden.
Zelf hebben Fenna en ik dat ook mogen ondervinden. In die gevallen vroeg ik aan de eigenaren of een losloopgebied soms bedoeld is om andere honden en/of mensen lastig te vallen. Tja, dan wordt het even stil of men lacht wat verlegen. Want men weet heus wel dat dat niet de bedoeling is. In een losloopgebied lopen alleen honden los die onder appel staan. Ik zie nu wel dat die honden aangelijnd blijven. En wij, de eigenaren, groeten elkaar nog steeds vriendelijk.
Honden die niet goed luisteren moeten niet losgelaten worden. Helemaal niet wanneer ze dominant of beschermend gedrag vertonen. Sommige honden zijn echte vechtersbaasjes. Totdat ze de verkeerde tegenkomen. Vreemd genoeg wordt de eigenaar van zo'n vechtersbaasje dan boos op de eigenaar van de hond die de vechtjas op zijn plaats gezet heeft. Maar ja, iemand moet het toch een keer doen. Vaak hoor ik dan dezelfde opmerking : "Uw hond is vals!" Terwijl de aangevallen hond zichzelf enkel verdedigd heeft. Want daarna gedraagt ie zich weer rustig.