zaterdag 22 oktober 2022

Gemakkelijk verdiend

Sinds we bezuinigen op het gasverbruik, meldt het energiebedrijf dat we juist meer afnemen... Boeven!
Vanaf het moment dat ik vrijwilligerswerk ging doen, werd ik geconfronteerd met leiding geven. Blijkbaar zag men in mij iemand die dat wel zou kunnen en te vertrouwen is. Ik heb in alle gevallen direct melding gemaakt van mijn beperkingen. In een paar gevallen werd mijn takenpakket wat gestript, in andere werd het aanbod ingetrokken. Het was wel zo, dat in voorkomende gevallen ik er wel een of meer taken bij kreeg, maar er niet extra voor betaald werd. Dat was dus gemakkelijk verdiend voor het bedrijf. Ook met betaald werk kwam het namelijk voor, dat ik extra taken toegeschoven kreeg.

Ook in de boomgaard kreeg ik daarmee te maken. Ik werd geregeld gevraagd groepjes te 'leiden' en werd samen met een andere goede plukker naar een boomgaard elders gestuurd om daar samen te plukken. Want we waren immers goed en betrouwbaar. Alleen vergat de leiding ons als het koffie- en/of lunchpauze was. Het feit dat wij beiden op onze motorfietsen dagelijks over modderige wegen moesten rijden, leidde niet tot een gratis wasbeurt of zo. En dat alles voor €7,00 per uur.
Het is dan niet leuk als je na drie jaar trouw in weer en wind plukken bericht krijgt dat je niet meer hoef te komen, omdat je te oud en dus te traag zou zijn! Dat argument heb ik (ook anderen) als een mes in mijn rug ervaren. Het ging erom, dat men liever Roemeens personeel in dienst nam; 'want dat werkt langer en ook op zon en feestdagen', luidde de toelichting. Dus de Nederlandse plukkers moesten weg. Waarom zegt men dat niet gewoon in plaats van ons een trap na te geven?
In een bedrijf waar ik drie dagen in de week van 08.30 tot 17.00 uur geacht werd te werken, hielp ik na werktijd bij het inladen van bestelde goederen. Die werden meestal pas na 17.00 uur (vaak een kwartier tot een halfuur later) opgehaald voor transport. Die extra tijd kregen mijn collega's en ik niet vergoed. Financieel noch in tijd. Het vervelende was dan wel, dat wij een keer van de leiding te horen kregen, dat we niet zo'n lol moesten trappen tijdens of na het laden. Dat had de leiding via de bewakingscamera's geconstateerd. Ergo : we staan in onze eigen tijd extra en onbetaald werk te doen en dan krijg je stank voor dank. Als er koffiepauze was, was er altijd iets van een koek of plak cake. Dat werd meegenomen door een van de medewerkers. Het gebeurde bij toerbeurt. De leiding was ook vaak aanwezig en at en dronk vrolijk mee. Maar de leiding heeft ons nooit getrakteerd. Op een dag kreeg ik een brief van een pensioenfonds. Daarin stond o.a. dat ik bij bedrijf x gewerkt had. Navraag leerde mij, dat men daar op die manier mensen van de loonlijst schrapte. "Daar kom je zo vanzelf achter", was de uitleg. Het scheelde hen weer een gesprekje en/of briefje. Niet alleen het loon was laag, de behandeling en de werkomstandigheden ook.