maandag 11 juli 2016

Niets mis met populisme

Populisme heeft vooral in de politiek een negatieve lading. Populisme spreekt velen aan, omdat de inhoud helder, kort en krachtig is. Dat het realiseren van 'populistische uitspraken' soms moeilijk is, zal iedereen begrijpen. De gevestigde politiek doet weerstand af met de kreet 'populisme'. Men blijft liever in de ontkenningsfase.
In plaats van op negatieve wijze populisme te benaderen, zou men ook eens inhoudelijk te rade kunnen gaan. Als populistische doelen, zoals minder vreemdelingen, weg met de EU, in gesprek gaan met Rusland, terug naar het ziekenfonds enz. populair zijn, zou er dan misschien iets aan de huidige politieke koers mankeren? Proberen al die populisten niet het roer om te gooien?
De gezondheidszorg is veel te duur, vooral omdat veel zorggeld aan strijkstokken blijft hangen en omdat aan de zorg fors verdiend moet worden. In plaats daaraan iets te doen, verhoogt men jaarlijks de eigen bijdrage. Over de EU is al genoeg gezegd. Samenwerken is prima, maar niet ten koste van de eigen nationale zelfstandigheid, het welzijn en miljarden euro's. Eigen volk eerst, is ook een als populisme betitelde uitspraak. Maar is het dan zo eerlijk, dat mensen die nog geen minuut gewerkt hebben wel direct een woning kunnen krijgen terwijl vele duizenden al jaren op zo'n woning wachten?
Met het bombarderen van Syrië heeft Amerika een trieste mijlpaal bereikt. Het is sinds 1945 het 25 ste land dat door Amerika wordt gebombardeerd. Wordt het niet tijd te stoppen met Amerika als wereldleider te zien. Zijn we neit meer gebaat bij een goede relatie met buurman Rusland? Ons land behoort al decennia lang tot de makke EU en NAVO schapen.
Omdat de politiek niet wil luisteren, gaan 'populisten' zelf maar tot daden over. Iets wat overigens niet gewenst is en zelfs gevaarlijk kan zijn. Het is allemaal een gevolg van de manier waarop de politiek zich manifesteert. Mensen die zich betrokken voelen bij het land raken gefrustreerd.
Helaas wordt er nog steeds gelet op wie wat zegt en niet op wat er gezegd wordt. De politiek blijft helaas doof en aristocratisch handelen.