zaterdag 9 juli 2016

Geen bruine suiker meer

Na de zwarte poppen in de Efteling krijgen we straks te maken met de kleur bruin. Het zal nog even duren, want alles waar zwart voor staat is nog niet door de zeer overgevoelige medelanders (nog geen 20%, maar veel te veel) veroordeeld en afgeschaft. In de VN wordt straks gevraagd de naam van de Zwarte Zee te wijzigen. Vluchtelingen, zwart, zee, verdrinkingsdood, nare associaties toch? Ach ja, het is allemaal erg ver gezocht. En toch worden velen erg zenuwachtig als er weer iemand zo overgevoelig gaat reageren.
Ik heb zelf met Antillianen en Surinamers gewerkt. Tja, het was me een bruine boel op werk. Het ging prima hoor. Maar telkens als er iets gezegd werd, kwamen steevast weer die standaard reacties : 'dat zeg je omdat ik zwart ben' (als ik hen wees op een fout), 'de slavernij is voorbij' (als ik een werkopdracht gaf), 'ik ben niet lui hoor' / 'ik word gediscrimineerd' (als ik ze een keer oversloeg). Kortom, het was bijna nooit goed. Wie vanuit die optiek de wereld inkijkt en aanhoort zal altijd wel weer wat vinden. Het lijkt me ook een zeer triest leven wanneer je zoveel zaken op jezelf en/of je voorgeschiedenis betrekt.
Dus straks komt de kleur bruin aan de beurt. Bruine bonen worden getinte bonen, Ik heb een donker getint vermoeden dat we straks ook spreken over getinte suiker, Getinte Beer, dat kan getint niet trekken, hij bakt ze getint, kortom dat alles waar die kleur bruin in voorkomt, ook veranderd gaat worden. En daarna? Misschien gaan die zeurpieten dan uit verveling weg. Ik hoop het. Naar eht buitenland. Daar heet het boek van Agatha Christie nog Ten little niggers.