woensdag 20 juli 2016

Geen fan van de hitte

20 juli 2016 in de schaduw
Een temperatuur van rond de 22 graden Celsius vind ik aangenaam. Mijn loomheid stijgt recht evenredig met de temperatuur vanaf die hoogte. Ik weet nog wel dat veel collega's vreemd opkeken als ik zei dat ik niet zo goed tegen de warmte kan. Ze dachten vaak dat deze bruine rakker een grapje maakte. Hogere temperaturen doen me zweten als een otter.
Gisteren heb ik in de zon gefietst. Ik had me vooraf goed ingesmeerd met spul dat volgens het etiket een beschermingsfactor van 50+ heeft. Toch voelde ik de zon flink prikken ondanks mijn pet. Maar misschien had ik de smeerolie van/voor 60+ ('ers) moeten gebruiken. Toch is fietsen in de warmte minder erg, want de rijwind koelt. Door die rijwind heb je trouwens niet in de gaten dat je medium gebakken wordt. Het blijft dus opletten.
Op Curaçao had ik minder last van de warmte. Terwijl de meesten hun siësta hielden, liepen wij, Makamba's, buiten in de zon. Makamba's was / is een scheldwoord voor Nederlanders. Het is ontstaan n.a.v. de uitbuiting. Ik heb geen Antillianen uitgebuit. Al beweerden sommige Antilliaanse collega's van wel. Werken schijnt een synoniem te zijn voor uitbuiting, slavernij enz. Ondanks mijn verontwaardiging over de houding van veel Nederlanders en de Shell en mijn Antilliaanse vrienden, was ik dus een Makamba. Vergelijk het gebruik van dat woord maar met ons scheldwoord voor Duitsers : rot mof.
Een mof heb je in deze warmte niet
Curaçao (foto JvB te A)
nodig. Gedurende warme dagen houd ik me rustig. Dat lukt niet altijd, want ik kan moeilijk stilzitten. Dat krijg je als je geen boeken leest of naar films kijkt. Straks zorg ik ervoor dat ik tijdens de vakantie toch wat klusjes te doen heb aan de camper. Dat klussen tijdens de vakantie doe ik bijna elk jaar. Het zijn geen timmer- of andere lawaaiige werkzaamheden. Het is meer prutsen. En mocht het erg warm worden, dan zoeken we de natuurlijke schaduw of het water op. In dat water moet ik niet te lang liggen, want dan kom ik er nogal gerimpeld uit te zien. Die rimpels trekken gelukkig weer weg als ik opdroog. Zo om me heen kijkend zie ik, dat niet iedereen de kunst verstaat mooi op te drogen. Maar dat zal door de te hoge temperatuur komen. Denk ik. Ik heb ook nog steeds geen kraaienpootjes bij mijn ogen. Blijkbaar ben ik nog steeds niet oud genoeg.