dinsdag 19 juli 2016

Als een bever in Flevoland

Vreemde vogels zijn het. De mensen van het landschapsbeheer hier in Flevoland. Net als die van Staatsbosbeheer. Deze natuurfreaks willen zo graag allerlei wilde beesten in de polder hebben. Ze gedragen zich net als kleine kinderen. Wel een beestje willen, maar niet verzorgen. Het zijn vooral beesten die van nature nooit deze polder zouden hebben opgezocht. Ze zijn veel intelligenter dan menigeen denkt. Maar ja, je weet hoe het is met die natuurfanaten. Die weten wat goed voor de natuur is. Zeggen ze.
Ooit stonden ze te juichen toen een paar bevers ontsnapt waren uit hun reservaat of gevangenis begin jaren 90;  leuk, wilde bevers! Er verschenen allerlei quasi mooie (lees : commerciële) verhalen over de noeste werker die menig boomstammetjes omknaagde en burchten en dammen bouwden. En dat allemaal dankzij het landschapsbeheer, de Provincie en andere zichzelf graag op de borst slaande instanties.
Anno 2016 is men de bever zat. Spuugzat. Ze duiken overal op. Het zijn er een kleine honderd in getal. Ja, nog geen honderd in een polder van zo'n 1.400 km2. 't Is toch wat. Ze komen zelfs in woonwijken. Ze beginnen vanwege hun aantal zelfs ook aan het met dierenbloed doordrenkte blazoen van de betrokken instanties te knagen. De spielerei is niet leuk meer. En dus wordt het tijd om de speeltjes aan de kant te schuiven. Ik bedoel van kant te maken. De ooit interessante en leuke dieren wil men afschieten. Afschieten? Ze zijn toch beschermd? Ja, maar niet tegen organisaties als Staatsbosbeheer, Landschapsbeheer enz. Die hebben net als de Amerikaanse politie een vrijbrief om te doden als het hen uitkomt. Of zijn al die beesten eigenlijk bedoeld om ze slecht te verzorgen en vervolgens lekker legaal dood te schieten onder het mom van beheer? Dat zien we al jaren in de OVP. Bah! Laat de natuur met rust. Het lijkt mij dat 100 bevers hier meer last hebben van mensen dan andersom. Jammer dat die beesten niet terug kunnen schieten.