vrijdag 15 juli 2016

Hij spuit!

Nieuwe pomp
Van mijn eigen fouten leer ik het meest. Neemt niet weg, dat ik ook veel van andermans fouten heb geleerd. Afgelopen dagen heb ik weer flink bijgeleerd. Dat klinkt positiever dan 'fouten gemaakt'. Leren van fouten maakt fouten maken minder erg en soms zelfs leuk.
Zo kwam ik er gisteren achter, waarom de waterpomp in de camper het wel deed maar geen water pompte. Vanaf het begin pompte de dompelpomp het water tot aanrecht-hoogte. Ik besloot een zwaardere pomp te kopen, maar dat werd uiteindelijk een 'versterker-pomp'. Tussentijds monteerde ik vrolijk de trafo die 230 Volt naar 12 volt omzet. Ik testte de verlichting : okidoki!
Daarna ben ik op pad gegaan voor het pompverhaal.
Pas toen ik met een andere pomp (een drukpomp) thuiskwam en de handleiding doornam, flitste opeens de oplossing van het pompprobleem door mij heen.
De trafo waar ik de pomp op aangesloten had, produceert weliswaar 12 volt, maar wisselstroom! "Oetepetoet!", dacht ik gelijk en gaf mezelf een schop onder de kont. Niet gek voor een stramme ouwe. Voor de verlichting is de wisselstroom geen probleem. Maar voor de pomp dus wel. De pomp draaide wel, maar die draaibewegingen waren korte slagen links- en rechtsom! En ik maar denken : "Wat bromt ie lekker." Haha!
Toen ik concludeerde dat ik dus geen 12 Volt gelijkstroom had, was het probleem in een mum van tijd opgelost. Eerst dacht ik aan een gelijkrichter. Maar toen verplaatste mijn grijze massa zich naar de 230 V adapter van de koelbox. Die levert immers ook 12 volt gelijkstroom. De adapter bleek qua vermogen prima geschikt te zijn om de nieuwe pomp te laten draaien. Ik heb op die pomp een 12 volt autostekker (met zekering) gemonteerd en hem daarna getest : hij spuit!
's Middag ben ik de boel opgelucht gaan inbouwen.