donderdag 21 juli 2016

Hergebruik transportdrager

We hebben zo'n grote zwarte afvalwatertank. Een onding, dat veel ruimte in beslag neemt terwijl ie hoofdzakelijk uit lucht bestaat. Maar op de camping is ie wel erg handig. We hebben dat ding 16 jaar geleden. Als ik met de lege tank schudt, rammelt er iets. Het is een stukje pvc pijp, dat rechtop in de tank geplaatst kan worden. De afvoer van de caravan werd op het uiteinde aangesloten. De tank lag normaliter gewoon in de disselbak van de caravan. Maar in de camper is het zonde van de ruimte.
Ik ben op zoek gegaan naar een andere plek voor het vervoeren van de lege tank. Ik heb ook onder de wagen gekeken, maar die plek was wat onhandig vanwege het geregeld gebruik van de tank. Op het rechter achterportier zit een alu strip gemonteerd. Hij was van een fietsendrager, die aan de deur gehangen heeft. Ik besloot de strip te gebruiken als steun voor een afvalwatertankhouder. Leuk gevonden dat woord, maar nu nog het materiaal.
Na enig gepeins kwam ik op het idee een transportrek van een fiets te gebruiken. Ik ben naar fietsenmaker Marc gereden. Hij had nieuwe rekken liggen, maar ik vond het zonde om in zo'n nieuw ding de zaag te zetten. Gelukkig had Marc nog een paar oude liggen. Geen zwarte, maar met afwijkende kleuren. Dat maakte mij niets uit, want ik heb nog wat spuitbusjes met verf staan. Voor 5 euro werd ik eigenaar van een oud transportrekje. Ik heb hem eerste gepast aan het portier. Met lege tank. Het geheel stond niet verkeerd, dus heb ik de zaag gepakt en het overschot verwijderd. Daarna heb ik de boorgaten afgetekend op het portier. Terwijl ik de gaten boorde, ging Sonja (ze ging toch al boodschappen doen) een paar plastic doppen kopen om de uiteinden van het rek netjes af te werken. Ik heb wat 'uitsteeksels' laten zitten, want dan kan ik de spin beter vastzetten.
Ik heb het rekje daarna mat zwart gespoten. Het wordt een constructie die het rekje demontabel maakt.
De montage was een heel ander verhaal. Ik moest het bevestigingsplaatje (langwerpig met twee schroefgaten) waaraan het rekje met boutjes bevestigd zou worden blind in een holle ruimte van het portier plaatsen, precies voor de boorgaten. Tom Poes, verzin een list. Ik dacht aan mijn aquarium. Daar had ik een magnetisch schoonmaakblokje voor om de ruitjes van alg te ontdoen. Magneet aan de buitenkant, borsteltje in het aquarium. Vegen maar. Een mooi concept, dat ik ook voor dit probleem heb toegepast. Ik gebruikte een van de supermagneten. Aan de binnenzijde in de holle ruimte plaatste ik het plaatje dat door de magneet aan de buitenkant werd vastgehouden. Vervolgens schoof ik de magneet voorzichtig naar de boorgaten. Natuurlijk had ik een doekje tussen de magneet en de carrosserie gedaan om krassen te voorkomen en het glijden gemakkelijker te maken. Na wat gepriegel met een roerhoutje lukte me het montageplaatje op z'n plek te schuiven! Hoera! Ik raakte bijna in feeststemming toen ik het plaatje precies voor het boorgat zag verschijnen. Helaas had Sonja geen tompouce voor deze Tom Poes meegenomen.
Om het rekje op dezelfde afstand als de onderkant van de carrosserie te houden heb ik kunststof busjes gebruikt. Daarna heb ik eerst de bovenste bout erin gedraaid. Het plaatje hing toen mooi verticaal met het tweede schroefdraadgat precies voor het boorgat. De tweede bout vastdraaien was zo gepiept. Handvast, want ik wil die plaatjes met lijm vastzetten tegen de binnenkant van de carrosserie. Daar heb ik weer dat houtje voor nodig. Maar dat doe ik zodra de achterzijde van de camper in de schaduw staat. Zo, de lege afvalwatertank heeft ook een plekje gekregen.