donderdag 7 juli 2016

Het rechtsgevoel verdwijnt

Ik herinner me nog goed de tijd, waarin straf ook werkelijk straf was. Zo'n straf zette me aan het denken en ik beloofde mezelf bepaalde akkefietjes niet meer te doen. Maar blijkbaar was ik al op zeer jonge leeftijd wat vergeetachtig. "Je verdiende loon", ging toen nog voor 100% op.
In de loop der tijd is het straffen veranderd. Men houdt rekening met psychische stoornissen en allerlei andere omstandigheden. Maar ach, welk normaal mens steelt, doodt of mishandelt? De geitenwollen sokken mensen van de sociale academies moesten natuurlijk ook iets met hun diploma's doen.
Later kwamen de taakstraffen erbij. Onlangs is levenslang ook geen levenslang meer. Niet voor de daders, wel voor de slachtoffers of nabestaanden. Advocaten gaat het niet meer om de rechtsgang, maar om te winnen. Veel advocaten zijn zelf onbetrouwbare mensen, die de maatschappij opzadelen met hun criminele, doch goed betalende cliënten. Privacy speelt tegenwoordig ook een rol. Wie gefilmd of gefotografeerd is en de hele wereld zijn misdaad op het internet kan terugzien, krijgt korting op de straf. Hahaha!
Ik herinner me nog die man die opeens op de tv te zien was met een vuurwapen. Hij was de studio binnengewandeld en was gedurende de overval erg lang in de uitzending te zien. Na zijn arrestatie kreeg ie in de media een zwart balkje over zijn ogen geplakt, vanwege zijn privacy! Die man zal vast een flinke korting gekregen hebben. Of?
Tegenwoordig zijn er veel bewakingscamera's en bijna iedereen heeft een smartphone. Vaak wordt er eerst gefilmd of gefotografeerd en dan pas hulp geboden. Maar ook vaak wordt geen hulp geboden. De gevangenissen worden alsmaar leger. Ik heb niet bepaald het gevoel dat de criminaliteit terugloopt. Het zit hem meer in de straffen. Die lijken nergens naar. Misdaad loont steeds meer. Het wordt tijd dat Vrouwe Justitia haar blinddoek afdoet.