donderdag 7 juli 2016

Afvalscheiding

sprookje
Om de inwoners meer te dwingen tot afvalscheiding is men van plan het restafval slechts één keer per maand te komen ophalen. Op termijn moeten we een kiloprijs gaan betalen voor het restafval. Leve het afval-toerisme! De winkels krijgen straks te maken met enorme hoeveelheden verpakkingen. Producten in de winkel uitpakken en in eigen bewaardozen meenemen.
Het plastic en blik wordt apart opgehaald net als het papier. Het restafval moet ik straks ergens in een ondergrondse container gooien.
In de huidige situatie wordt het gft en restafval om de week opgehaald. Voor een paar ouderen rol ik de kliko's naar hun plaats en na het legen terug. Het wordt een ander verhaal als ik met die zakken op sjouw moet. Ik zou dan een bakfiets of fietskar nodig hebben. Krijg ik daarvoor subsidie? En wat moet ik met al die bakken? Moet ik voor elk wisje wasje naar buiten? Onze keuken is al zo klein. Goed voor het milieu? Hahaha, een dooddoener.
Aan dat plastic en blik wordt flink verdiend door de verwerkingsbedrijven. Vandaar die gratis zakken en de wekelijkse inzameling. Ik heb me laten vertellen door zowel kinderen als volwassenen die het afvalproces van zeer dichtbij gezien hebben, dat het scheiden onzin is. Het komt vaak weer op één hoop bij elkaar. Al met al vind ik de maatregelen geen goede oplossing.
Ik ben van mening dat alle mensen op een gemakkelijke en verantwoorde manier hun afval moeten kunnen aanbieden / wegbrengen. Hoe lastiger de procedure is, des te groter de kans op afvaltoerisme, zwerfvuil en dumpen.