woensdag 20 juli 2016

Het dak op

Ik wil het dak van de camper aan de buitenkant van een extra beschermende laag voorzien. Tijdens een zoektocht op internet naar mogelijkheden, stuitte ik op diverse fora. Al bladerend door diverse topics variërend van dakreparaties tot -isolaties viel het mij op dat nogal wat lezers erg primair reageren. Als iemand een vraag stelt over de mogelijkheden van een airco in de caravan, waarom moet er dan zo lelijk gereageerd worden? Ik las reacties in de geest van : "Rot dan op uit Frankrijk, ga naar IJsland zeikerd!" Dat soort reacties zegt veel over de schrijvers ervan.
Niet alleen op fora, ook op een site als YouTube, waar je blijkbaar niet eens je voorkeur voor bepaalde muziek mag laten blijken. Misschien hebben die mensen last van stress. Of is het hun persoonlijkheid.
Ik heb het dak van de camper 's avonds (een stuk koeler) gereinigd en gelijk goed bekeken. Ik zag langs de randen aan de zijkanten, dat daar licht bruine roeststreepjes zichtbaar zijn. Ik kan die natuurlijk een antiroestbehandeling geven. Ik zou ook gelijk het hele dak kunnen doen. Hier en daar wordt de witte grondverf zichtbaar. De kleur maakt me niets uit. Zelfs al zou ik hem pimpelpaars lakken, zou niemand dat zien. Tenzij men op twee hoog of hoger woont en mij voorbij ziet rijden. Ik dacht het dak wit te lakken, zodat het de warmte ook wat zou afremmen. Maar ik las dat in België proefondervindelijk is bewezen, dat witte auto's niet veel koeler in de zomerse zon waren dan zwarte. Op een caravanforum las ik de bekende tips, die erop neer kwamen dat het beste resultaat tegen oplopende temperaturen binnen bereikt werd door zonwering aan de buitenkant te gebruiken.
Onze camper heeft ook zo'n scherm, dat we aan de buitenzijde van de ramen kunnen plaatsen. Het is tegen de warmte en tegen inkijk. 's Winters is het tegen de kou. En inkijk. Het scherm bedekt de voorruit en de ruiten van de beide portieren. De ruiten van de cabine worden niet bedekt. Op het dak heeft een zonnepaneel gelegen. Dat was dubbel voordeel : gratis energie en schaduw! Helaas was het paneel verwijderd. Alleen de zwarte kit en de dop van de kabel zitten er nog. Als werkopdrachten voor de koper.