dinsdag 19 juli 2016

Extra ventileren

In Duitsland heeft een adoptiekind van Angela Merkel een aantal treinreizigers met een bijl aangevallen. Die Polizei heeft de jongeman uit Afghanistan doodgeschoten. Dat zorgde voor enige opluchting. Maar voor hoe lang? Merkel had de deuren wagenwijd opengezet voor niet alleen echte vluchtelingen, maar ook gelukszoekers en gespuis. Mevrouw Merkel is wat dat betreft nogal naïef.
Om te voorkomen dat er gelukszoekers en/of gespuis in de vorm van ongedierte onze camper binnenkomt, is het ventilatierooster dat ik vanmorgen heb aangebracht standaard van gaas voorzien. Ten behoeve van de koelkast heb ik een extra ventilatiegat gemaakt in de carrosserie van de Ducato. Ik heb het vlak eerst afgeplakt met schilderstape. Op de tape heb ik de plaats van het rooster afgetekend. Natuurlijk heb ik de boel binnen eerst opgemeten, zodat het gat op de juiste plek zou komen. Halverwege de carrosserie bevindt zich achter het platwerk een kokerprofiel ter versteviging. Die moest ik dus niet doorzagen. Aan de buitenzijde ben ik voor het uittekenen van het gat uitgegaan van de lijnen van de carrosserie.
De feitelijke opening is kleiner dan de maten van het rooster. Op elk van de vier hoeken heb ik  eerst een gat geboord. Daar kon ik het zaagje doorheen steken. Met de decoupeerzaag, geladen met een fijne ijzerzaag, heb ik het stuk plaatwerk uitgezaagd. Daarna heb ik de isolatie verwijderd en een zelfde gat gesneden in de bekleding van de binnenwand. Dat was allemaal zo gepiept. Vervolgens heb ik het rooster geplaatst om de gaten te boren voor de bevestiging. De zaagranden en boorgaatjes heb ik behandeld met antiroestverf.
Voor het opschroeven heb ik een randje kit op het rooster gespoten voor een goede afdichting. Daarna was het acht schroefjes erin draaien en klaar! Het afwerken aan de binnenkant, achter de koelkast, doe ik later een keer als de kast van z'n plaats moet.