donderdag 14 juli 2016

Hond in de auto

Onze honden zijn altijd met ons meegegaan. Niet voor een boodschap of kort bezoekje. Dan bleven ze lekker thuis. Zodra de afwezigheid langer ging duren dan 4 uur, gingen ze vaak mee. En anders was er een oppas die ze tussentijds even uitliet. We hebben heel vaak stationwagens gereden. De honden hadden hun eigen ruimte achterin. Ze genoten daar ook van het effect van de airco op warme dagen.
Voor de privé Renault Nevada heb ik ooit een extra 5e deur gemaakt van dat dikke geplastificeerde groene gaas. De klep bleef open en de gaasdeur (met slot) kwam ervoor in de plaats. Mensen gingen toch niet snel een kwaaie hond aaien. Parkeren was altijd in de schaduw. Natuurlijk is er altijd een bak water aan boord.
Ik heb ook een keer van pvc buis een geleider gemaakt die de rijwind naar binnen blies. Ik klemde de buis (met aan elke kant tegengesteld een bocht van 45 graden) dan in het achterraam. De pijp richtte ik op de bagageruimte. In het dak van de Nevada heb ik een keer boven de bagageruimte een luchtrooster laten plaatsen (foto). Die zorgde alleen onder het rijden voor frisse lucht. Dat ding zoog namelijk de lucht af. Een home made ventilatie rooster dat tussen de ramen geklemd werd, was ook een optie. Die roosters heb ik dit keer gekocht voor de Ducato (foto).
Vanwege de honden heb ik vaak overwogen iets aan de buitenkant van het metalen autodak te doen. Tegen de warme zonnestralen. Geen zeil of scherm, maar een isolerende en/of zonwerende laag, die ik het hele jaar door zou kunnen laten zitten. Op YouTube zag ik een video van iemand die de bovenkant van de caravan met isolatie bedekte, die bij ons achter de cv radiatoren is geplakt. Hij deed dat als ie gedurende langere tijd ergens ging staan en gebruikte dubbelzijdig plakband. Geregeld water over het dak spuiten kan ook, maar is ook zonde van het drinkwater. Tja, de temperatuur leidt tot veel creatieve oplossingen.
We hebben ook een tijdje in bestelbussen gereden. Omdat het eigen auto's waren kon ik daar gemakkelijk in boren en zagen. In het tussenschot heb ik (afsluitbare) openingen gemaakt voor de ventilatie. Zelf gemaakte 'windhappers' (kapjes van afzuigsystemen voor op de buitenmuur een kwartslag gedraaid) op de zijkanten waren ook effectief. Leve de knabbelschaar! Vooralsnog is het beter de hond thuis te laten als buiten de temperatuur oploopt en hem niet in de auto achter te laten.