donderdag 2 juli 2015

Zuinig met drinkwater

water, we barsten ervan
Tja, we doen al jaren zuinig met drinkwater. Ik hoor mijn mamma nog steeds roepen : "Niet die kraan laten lopen!" Ze was fel tegen verspilling en had blijkbaar het waardevolle van schoon drinkwater leren kennen. Zelf leerde ik daarover meer toen we op Curaçao verbleven. Daar werd regenwater opgevangen onder het huis in een enorm bassin. Dat werd gebruikt voor de was en het besproeien van de tuin en voor de schoonmaak van o.a. het terras.
Vandaar dat wij later in de tuin van ons huis een flinke regenton hadden staan. Ik heb ook vaak nagedacht over het doorspoelen van het toilet met drinkwater. Te gek voor woorden in een land waar de regenval vrij hoog is.
Het drinkwaterbedrijf verzoekt ons dringend zuinig te doen met het drinkwater. Het is tijd om zwembaden groot en klein te vullen en veelvuldig met water te sproeien. Er worden zelfs drinkwater(verkwistende) festivals gehouden hier in Biddinghuizen. Gek eigenlijk. Ooit is prins W.A. watermanager geweest. Ik weet echt niet wat hij daarmee bereikt heeft. Dijken zijn er nog steeds, er is nog steeds gezeur over zuinig zijn met drinkwater en het regenwater verdwijnt nog steeds in het riool.
De drinkwatermaatschappijen zijn niet bepaald enthousiast bezig om het verbruik terug te drinken dringen door bij voorbeeld de consumenten meer met regenwater te laten doen. Ik heb van waterboer Vitens nooit een regenton aangeboden gekregen. Of een speciale voorziening om het toilet om te bouwen of mijn wasmachine van regenwater te voorzien. Als dat zou gebeuren, mag men van hogerhand gaan klagen over het hoge verbruik van drinkwater.