vrijdag 17 juli 2015

Niet meer typisch Duits

Als we zo om ons heen kijken, valt het op dat het zwerfvuil ook Duitsland heeft ontdekt. Of andersom. Op veel plaatsen zien we borden die de lezer dringend verzoeken de boel schoon te houden. Vaak tevergeefs. En soms denken we : wat een bende!
Hier in Duitsland wordt erg veel gerookt. Met als gevolg dat we overal peuken op straat zien liggen. Nee, het is niet meer het 'saubere' Duitsland dat we van zo'n 15 jaar geleden en nog vroeger kenden. Jammer.
Op de eerste Duitse camping vond men het gewoon de hond los te laten lopen. Op zich geen probleem, zolang ie onder appel staat. Maar daar liepen ze ver van hun plaats vandaan, zodat de eigenaren geen zicht meer op het beest hadden. Het gebeurde tot twee keer toe, dat een hond na een gehurkte zit even een flink riekend presentje achterliet bij onze caravan. En het gebeurde een keer dat Fenna even een puberende reu, of wel een vat testosteron op vier poten, flink moest aanpakken. Ik heb me erover beklaagd. De beheerder lachte me alleen vriendelijk toe. Ze was best wel aardig, maar niet bepaald iemand die, indien nodig, kon optreden. Misschien ging het daarom ook bergafwaarts met haar camping.