donderdag 2 juli 2015

Politiegeweld Den Haag

Weer een triest geval van zinloos politiegeweld. Een meneer van Arubaanse afkomst is door een paar agenten gewurgd tijdens zijn 'arrestatie'. Gelukkig is het hele gebeuren op film vastgelegd, want in eerste instantie werd beweerd dat de man op een later tijdstip is overleden. Het filmpje laat zien dat de Arubaan levenloos is, terwijl geen van de agenten hem probeert te reanimeren. Bah! De vijf betrokken agenten zijn op non actief gesteld. Het Openbaar Ministerie heeft al bevestigd dat het slachtoffer door gewelddadig optreden van de agenten is overleden aan gebrek aan zuurstof.
Er zijn meer gevallen waarin ik grote vraagtekens plaats achter het optreden van de politie. Zoals het in het achterhoofd schieten van iemand de vlucht, terwijl in andere gevallen men wel d ebenen wist te vinden en raken. Een ordinaire moord, maar Justitie vond van niet. Ik heb ook moeite met het feit dat de politie dit soort zaken zelf onderzoekt. Oké, het is dan op nationaal niveau, maar het blijft politie. Vergelijkbaar met situaties waarin de overheid het TNO inschakelt voor onderzoeken of anderszins zelf een bureau aanwijst voor een onderzoek. De werkwijze van de NAM en de nationale overheid m.b.t. de aardbevingen in Groningen is ook zo.
Ik ben benieuwd wat het onderzoek bij de Haagse politie m.b.t. dit trieste incident gaat opleveren. De rechtspraak in Nederland is namelijk ook niet meer wat het ooit geweest is. Daders zegevieren vaker dan slachtoffers.