vrijdag 10 juli 2015

Nienburg a/d Weser


Na een rit van ruim 50 km parkeren we de auto vlakbij het centrum van Nienburg a/d Weser in de buurt van het stadhuis. Voor een stad is het vrij rustig in de Lange Strasse, de winkelstraat. Ik moest en zou deze stad bezoeken vanwege de geschiedenis van de familie Sebo. In deze stad liggen de roots! In een notendop : Hier is de Hongaarse familienaam Szabo vanwege een succesvolle militaire loopbaan gewijzigd in Von Sebo! Een nazaat van een Von Sebo is begin 1800 naar het verre Indië gevaren. Mijn moeder is daar een afstammeling van. Het is maar dat je het weet.
We hebben daar rustig door de stad gekuierd. Op zoek naar mooie ansichtkaarten zag ik opeens een mij bekende brug over de Weser. In 1970 ben ik een keer als onbezonnen jongeman met een stalen hoofddeksel van oost naar west over die brug gereden in een militairvoertuig, de DAF YP408. Nu, 45 jaar later, sta ik daar met een grijs hoofddeksel naar die brug te kijken en blik ik even terug naar de periode van de Koude Oorlog.
In een grote boekwinkel vind ik de gezochte kaarten. Het duurde even, want zelfs de eigenaresse had moeite ze te vinden. Iemand had het rekje met kaarten van de stad achter een pilaar geplaatst. Hier staat nog keurig op de postzegel hoeveel ie kost : 80 eurocent.
We genieten van de oude gebouwen, waarvan veel met de typische vakken. We lunchen buiten onder een grote parasol, die behalve de zon ook de onverwachte regenspetters weet te keren. Fenna gedraagt zich voorbeeldig. Ze heeft geheel conform haar cyclus gepoept en geplast. Dit keer in een park. Uiteraard hebben we har uitwerpselen keurig opgeruimd.
Ik kon het toch niet laten om even een bezoekje te brengen aan een Polizeimuseum. Het ging me vooral om de motorfietsen en auto’s van de Duitse hermandad. Omdat ik ongewild al een bijdrage heb gedaan besloot ik niets in de donatiepot te gooien.