woensdag 22 juli 2015

Op de fiets naar Warendorf


Niet echt een flinke afstand, want die bedraagt vanaf de camping naar de paardenstad Warendorf slechts 11 kilometer. Maar daar ging het ons niet direct om. We wilden dat stadje eens bekijken. Na een leuke rit door afwisselend landschap kwamen we in Warendorf aan. Bij het zien van de eeuwenoude gebouwen voelden we ons warm verwelkomd. We parkeerden de fietsen en Fenna's kar net buiten het centrum. Daarna gingen we te voet verder. We kwamen uit op een mooi, knus plein waar zich een aantal terrasjes bevond. Het was rond het middaguur en niet al te druk. Boven het stadje zagen we van ver een paar torens tegen de blauwe lucht afsteken. Ze bleken van o.a. een RK kerk te zijn. Die kerk zag er aan de buitenkant erg fraai uit. Vooral de ingang is een echte blikvanger. Met gevolg dat ik besloot het Godshuis eens van binnen te gaan bekijken.
De zware houten deur ging knarsend open, alsof mijn bezoek de kerk deed knarsetanden. Iets waar ik best wel begrip voor zou hebben, want ik heb nogal wat moeite met het recente verleden van de kerk.
Als ik de grote ruimte betreed, word ik erg stil en rustig van binnen. Net als bij al mijn andere kerkbezoeken, overvalt de sfeer in zo'n gebouw mij. Ik voel me geheel geaccepteerd en ga in een bank zitten. De glas in lood ramen met Bijbelse afbeeldingen, de beelden en kruizen en het summiere licht, alles straalt rust uit. Ik bewonder het interieur en raak even in gedachten verzonken. In een hoek zie ik kaarsje branden. Ik besluit er ook een aantal aan te steken en in de grote houder te plaatsen. Voor al mijn dierbaren die ik samengevat heb in vier kaarsjes. Voor de nog in leven zijnde afstammelingen van mijn vader en zijn beide broers, en hen die niet meer onder ons zijn.
Na het kerkbezoek genoten wij van een lunch op een van de vele terrasjes. Dit keer werd het een Wiener (?) schnitzel. Met een tevreden gevoel en een welgevulde maag reden we terug naar de camping.