maandag 11 maart 2013

Seksueel misbruikt

Is ie weer in de buurt?
De laatste jaren worden steeds meer gevallen van seksueelmisbruik bekend. Een explosie aan gevallen in de RK wereld, maar ook daarbuiten. Deze week kreeg ik drie (!) verhalen te horen. Een van iemand in de buurt, een van een kennis en nota bene een van iemand die ik net leerde kennen. Eigenlijk een volslagen vreemde voor mij. De laatste was even bij mij op bezoek, om wat op te halen. Toen ze een oude jeugdfoto zag van het gezin waarin ik opgegroeid ben, vroeg ze of ik een leuke jeugd gehad heb. Ik antwoordde bevestigend. Haar jeugd was minder leuk, zei ze, op wat weemoedige toon. Haar vader kon niet met zijn handen van zijn dochters afblijven. Haar moeder wist ervan, maar deed alsof haar neus bloedde. Zelfs een harde confrontatie op latere leeftijd, leverde bij geen van beiden een bekentenis op. Tot hun dood toe. "Die hadden zo hun eigen waarheid", vergoelijkte ze. Maar tussentijds had ze de relatie met haar moeder en vader wel verbroken. Maar als ze terugkijkt op haar jeugd, is ze toch wel tevreden. Hoe raar dat ook mag lijken. Dat komt, zo zei ze, omdat ze zich richt op de pluspunten van haar ouders. Die waren er ook.
Ze is in therapie geweest en de confrontatie met zichzelf aangegaan. Ze voelde zich schuldig over het gebeuren, had last van angsten en voelde zich minderwaardig. Het gaat nu veel beter met haar.
Het eerste verhaal betrof een pas getrouwd stel, dat net na de oorlog bij de ouders van de bruid was ingetrokken. De bruid werd niet veel later door haar stiefvader verkracht. Ook in dat gezin bleef het bij ontkenning. Ze is samen met haar man, voor wie ze het voorval uit schaamte had verzwegen, het ouderlijk huis ontvlucht en naar een andere stad vertrokken. De stiefvader heeft haar nog vaak getreiterd, door te vragen of haar oudste kind soms van hem was. "Ik was heel blij en opgelucht toen hij stierf", zei ze met tegen mij, "en daar schaam ik me nog steeds niet voor."
Het derde verhaal betrof een afspraak tussen beide ouders. Vader seinde naar moeder welke van de drie dochters aan de beurt was en ging dan zelf eerst naar boven om zogenaamd een dutje te doen. Dochterlief moest dan haar pa even een kop koffie brengen. Moeder ging met de overige twee boodschappen doen of een wandeling maken. Ook die ouders bleven tot aan hun dood het misbruik categorisch ontkennen.

Ook bij ons in de buurt in Leiderdorp kwam misbruik voor. Toen wij op de Splinterlaan gingen wonen, in 1964, gonsde het van de geruchten over een bepaald gezin, waarin de vader een dubieuze rol zou spelen. De zoon is later opgepakt en veroordeeld vanwege aanranding en verkrachting. Een dochter pleegde zelfmoord. Maar pa zelf bleef buiten schot.

Soms denk ik : "Was het vroeger soms een gewoonte wat seksueelmisbruik betreft, maar rustte daar een taboe op?" Volgens deskundigen is dat niet zo. De vele verhalen die nu loskomen hebben volgens hen te maken met de leeftijd van de slachtoffers. Ze zijn ouder geworden, komen in een rustiger levensfase, krijgen nu pas last van de gevolgen en geven daar ruchtbaarheid aan.  Doet me een beetje denken aan al die mensen, die een hartaanval krijgen als ze op hun vakantiebestemming net tot rust gekomen zijn.
.