vrijdag 29 maart 2013

Goede Vrijdag

Soms schrik ik ervan. Van het feit dat veel mensen weinig tot niets weten van onze christelijke feestdagen. Zo hoorde ik deze week iemand op de vraag 'Pasen, wat is dat precies?' antwoorden dat met Pasen Jezus geboren werd. "Misschien je zus, maar Jezus niet", dacht ik zo.
Anderen antwoordden met : 'Een vrije dag!' En gelijk hebben ze. Ik geef toe, velen noemen zich christelijk, maar daar houdt het dan wel mee op. Maar de christelijke feestdagen, die vrije dagen, die moet je hen niet afpakken. Ik weet niet in hoeverre atheïsten zo hun eigen feestdagen hebben. Maar velen van hen en andere gelovigen liften graag mee met de christenen. Louter vanwege de vrije dagen.
De meesten van hen hebben een blauwe maandag (ook wel wasdag genoemd) wat Bijbelse teksten aangehoord of gelezen. De jongelui weten weinig tot niets van de Dolle dinsdag (ook wel derde Paas- of Kerstdag genoemd) noch van Aswoensdag. Die dag is trouwens uitgestrooid en in de loop der tijd door de slagerswereld tot gehaktdag gebombardeerd. Over de Witte donderdag (het laatste Avondmaal) heb ik het maar niet, want het gaat niet over de MacDonalds en ook niet over drugs. Goede Vrijdag staat nu voor de deur. Op die dag werd Christus gekruisigd door de maffia uit Rome met verdacht veel opgeluchte Joden op de tribunes. Op Stille zaterdag is er geen klokgelui, maar wel schreeuwend druk vanwege de inkopen voor een lang weekend. En tot slot : de autoloze zondag kent de jonge generatie ook al niet meer. Laat staan Pasen. Dat is nog ouder.