dinsdag 19 maart 2013

Een doos in de meterkast


Vanmorgen ben ik begonnen met het monteren van een stopcontact in de meterkast. Dat is nodig voor het glasvezelkastje. Tot vandaag heb ik een verlengsnoer gebruikt, maar dat staat zo slordig.
Eerst de huidige situatie bestudeert. Er zijn drie lasdozen, maar alle drie hebben geen ongebruikte uitgang. Dus moest ik er een vervangen door een doos met een extra uitgang. Gelukkig was zo'n doos op de geschikte plek aanwezig. Gisteren heb ik al wat inkopen gedaan. Een opbouwdoos, wat pvc-pijp en natuurlijk een lasdoos met in dit geval vier ingangen.
Natuurlijk heb ik de hoofdschakelaar uitgezet, want ik ben zwart genoeg. Hahaha! Voor de zekerheid ook maar de draden in de stoppenkast los geschroefd. Even terzijde : mijn tekstverwerker heeft het woord 'stoppenkast' met rood onderstreept. Hij stelt mij voor om er 'poppenkast' van te maken. Alles toch nog even gecontroleerd op de afwezigheid van spanning en toen aan de slag.
Eerst de draden uit de lasdoppen verwijderd en twee draden doorgeknipt. Toen oude lasdoos er tussenuit gewurmd en de nieuwe er weer tussenin gewurmd. Een rot klus ondanks de flexibele pvc buizen.
Daarna de uiteinden gestript. Nou ja, gestript. Ik gebruikte een aardappelmesje. De speciale tang lag in de garage en ik had geen zin om die te gaan halen.
Het volgende wat moest gebeuren was de aanleg van een nieuw stukje pvc leiding aanleggen voor de contactdoos. Omdat de lasdoos vlak boven de stoppenkast zat was het flink creatief buigen (met buigveer en buis boven de gaspit) om de juiste bochtjes te krijgen. Maar het lukte wonderwel. Drie draden (fase, nul en aarde) door de buis en op de lasdoos gemonteerd.
Vervolgens alle draden weer met lasdoppen met elkaar doorverbonden. Een klusje waar je geen last moet hebben van kleurenblindheid en gepriegel in een onnatuurlijke houding leuk moet vinden.
Daarna de contactdoos gemonteerd en de bedrading aangesloten. Bij de aardlekschakelaar de twee draden weer verbonden en de schakelaar aangezet. Geen plof, geen rook, geen tollende meter en de straatverlichting was al uit. Met een lampje heb ik de nieuwe contactdoos getest. Toen die bleef branden, heb ik de stekker van het modem erin gedaan. En... alles werkt weer naar behoren. Ik was wel anderhalf uur bezig. Maar dat hield me wel van de straat.