woensdag 13 maart 2013

Gab's kiplekker


Dit keer kwam het ervan. Terwijl ik bezig was, kwam de opvallend gele verkoopwagen aangereden. En vrouw en man stapten uit nadat de wagen op z'n stek was gemanoeuvreerd. Na een vriendelijke begroeting over en weer stelde ik maar gelijk mijn vraag : "Heeft die wagen o.a. in Nordhorn gestaan?"
De vrouw antwoordde opgewekt met een duidelijk Duits accent dat dat best zou kunnen. De vorige eigenaar kwam daar geregeld in de buurt, wist ze. Ze was ook bekend met de hele en later twee halve kippen truc. 'Maar", zo bezwoer ze, 'dat zou ik dus nooit doen!' Ze stelde zich voor als Gabi en ze is afkomstig uit de grensstreek bij Venlo. "Vandaar Gab's kiplekker!", zei ze lachend.
Ze heeft de wagen gekocht, maar moet het oude door haar eigen logo nog vervangen. Ze wijst op een prijslijst, waar een kip voldaan in een luie stoel zit. Ze vertelde, dat de woensdag is een vaste dag geworden is in Lelystad Haven. Ze is zichtbaar  trots de stap die ze gemaakt heeft door deze wagen over te nemen. "Een nieuwe kopen is schreeuwend duur", zei ze wat weemoedig. Ze staat ook op andere locaties hier in de Flevopolder.
Een bijzonderheid die ze per se wil vermelden, is het feit dat de kip halal geslacht is. Dat maakt voor een christelijke, naoorlogse vuilnisbak als ik niets uit, maar voor bepaalde andere hongerige gelovigen wel. Het officiële certificaat hangt in de wagen, naast de toonbank. En ik mag wel zeggen, dat de kip prima smaakt. En dat zegt dus een vuilnisbak.