donderdag 14 maart 2013

Een nieuwe paus

Blijkbaar zat de nieuwe paus al een tijdje in de wachtkamer, want de keus was vrij snel gemaakt. Het is dus toch een Zuid Amerikaan geworden. Het werd tijd. Ik zag onze Afrikaanse kandidaat na de eerste ronde in rook opgegaan.
Laten we hopen dat de nog te openen dossiers over de vuile oorlog in Argentinië, geen smet zullen werpen op deze paus. Dat hij zo oprecht is dat hij met een zuiver geweten aan zijn baan kan beginnen. De nieuwe paus wordt Franciscus genoemd. In werkelijkheid heet hij Jorge Mario Bergoglio. Opvallend voor  mij is, dat in zijn naam niet die van Maria voorkomt. Of was de letter o een typefoutje? Jorge wordt nu al geroemd om zijn aandacht voor de armen. Welke armen? De armen van geest, goed, lichaam? En vallen onder die arme gelovigen dan ook de homo's en de seksueel misbruikte gelovigen? En zal hij de eerste plek waar RK kerk als instituut onaantastbare vastgeroest staat, gunnen aan de gelovigen?  Ik weet het niet, want hij komt uit Argentinië. Daar heerst een nog ouderwetser manier van RK geloven dan hier in Europa.
Het plein stond vol met gelovigen, die mij koude rillingen bezorgden. Mensen die zich op een voor mij haast enge manier overgeven aan een persoon of geloof. Sektarisch. Brrr. Velen riepen emotioneel : "God heeft ons een nieuwe paus gegeven!" Die mentaliteit moet ook eens veranderd worden : telkens weer anderen de schuld geven. Nee, die paus is gewoon gekozen door zijn collega's, waarvan een aantal behoorlijk van God los is. Maar dat hebben ze tot nu angstvallig onder de mijter kunnen houden.