donderdag 28 december 2023

Vrijheid van meningsuiting

Er worden mensen ontslagen, omdat zij als privé personen een andere mening uiten dan hun werkgevers. Het gaat in deze tijd vooral om de genocide in Gaza, die met name door zogenaamde christenen en joden ontkend wordt.
Ooit heb ik op het computercentrum van een uitzendbureau gewerkt. Daar gingen drie nieuwelingen aan de slag, die al snel lieten blijken tegen uitzendbureaus te zijn. Ze liepen met spandoeken op het parkeerterrein. In zo'n geval heb ik geen moeite met een ontslag.
Anders is het wanneer ik bijvoorbeeld op dit blog of een sociale medium mijn mening verkondig. Daar heeft een werkgever niets mee te maken. Tenzij ik tegen mijn eigen werkgever schop of grensoverschrijdende teksten schrijf. Stel je voor, ik krijg geen AOW meer omdat ik niet politiek correct reageer. Dat zouden met name linkse partijen graag willen.
Iemand die tijdens een flinke scheldpartij inclusief vernieling in een fastfood restaurant gefilmd is, wordt door zijn werkgever ontslagen. De man was namelijk receptionist bij dat bedrijf. Hij werd beschouwd als een visitekaartje van het bedrijf. Ik vind zijn ontslag terecht. Dat is net als een politieagent die in zijn privé tijd steelt.
Waarom zou een docent zijn mening in de privé sfeer of op de sociale media niet mogen ventileren? Zolang hij die niet op school ventileert, al dan niet verpakt in een les,  is er wat mij betreft niets mis mee. Toch is onlangs zo'n iemand ontslagen. Juridisch gezien maakt zo'n ontslag geen enkele kans. De cancel cultuur blijft maar groeien. Er is steeds minder ruimte voor een andere mening. Ook als zou die correct zijn. Toen men met vaccineren begon, werd door deskundigen gewezen op de gevaren van de vaccins. Ook zij werden gecanceld, ondanks hun gelijk.
Er zijn landen die fel tegen de genocide zijn. Wie in Nederland zich daarbij aansluit, beloopt de kans ontslagen te worden. Opkomen voor oorlogsslachtoffers en/of vrede is not done. 😢