vrijdag 29 december 2023

Alcohol

Net zoals aan geld, heb ik ook aan alcohol slechte herinneringen uit mijn jeugd. Beiden leiden tot ellende en verdriet. Het valt mij op dat jongeren relatief veel alcohol drinken. Er zijn er die al op jonge leeftijd aan de alcohol zijn. Vaak zijn het kinderen wier ouders ook graag aan de alcohol zitten. Ik hoorde dat de campagne Nix18 niet tot het gewenst resultaat geleid heeft. Het aantal jongeren dat alcohol drinkt is weliswaar wat afgenomen, maar de rest drinkt merkbaar meer. Het aantal comazuipers is echter gegroeid.
In veel tv programma's duikt erg snel de alcohol op. Vaak in de vorm van 'shotjes'. Het zijn over het algemeen jongeren.
Van dichtbij heb ik ervaren wat alcoholgebruik op jonge leeftijd met iemand kan doen. Alcohol heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van hersenen. Met name op het 'rationeel denken'. Gevolg is dat mensen die op jonge leeftijd al alcohol drinken, meestal emotioneel bezig zijn en niet zozeer rationeel.
In de rationele sfeer lijken bij hen de bekende kwartjes niet te vallen. Ouders uit die groep gaan louter emotioneel met hun kinderen om. Ze vinden alles zielig en menen hun kind constant te moeten troosten, beschermen en blij en/of tevreden te houden. Die kinderen krijgen zodoende erg veel in de schoot geworpen. Ook alcohol. Die ouders ontberen de 'ratio'. Die hersenfunctie is achtergebleven in de ontwikkeling vanwege de alcohol. Dat geven ze aan hun kinderen door. Alcohol leidt tot een minder alert bewustzijn en het niet kunnen inschatten van risico's. Daarnaast veroorzaken ze veel leed. Ook bij nota bene niet-drinkers.