woensdag 20 december 2023

Van het oostfront

De mythe van de onoverwinnelijke westerse wapens is een stille dood gestorven in Oekraïne. Rusland heeft het Westen inclusief de NAVO militair en economisch afgetroefd. Onze Nederlandse Defensiespecialisten hebben het stuk voor stuk mis gehad. Op die quasi deskundigen hoeven onze militairen dus niet te rekenen.
Oekraïne verliest steeds meer terrein en westers wapentuig. Gisteren heeft Poetin Polen groenlicht gegeven om west Oekraïne te bezetten. Polen stelt dat het grondgebied betreft, dat oorspronkelijk aan Polen behoort. Het is na de Tweede Wereldoorlog van Polen afgepakt door de Sovjets. Sinds de aanvang van de Speciale Operatie, rook Polen z'n kans.
Ik vraag me af hoe de EU Oekraïne wil inlijven als Poetin daar de baas is. Rusland zal heel Oekraïne bezetten als Zelensky weigert over te gaan tot vredesbesprekingen. Het kan zijn dat meer landen grond terug zullen krijgen, zoals Roemenië en Tsjechië. Als Rusland erin slaagt om Oekraïne terug te brengen tot de status van voor 1940, dan staan de NAVO en de EU in hun hemd. Dat zou namelijk kunnen inhouden dat Polen, Roemenië en Tsjechië samen met Rusland (in het oosten) delen van Oekraïne zullen gaan bezetten. 't Is net een schaakspel!