zondag 31 december 2023

Van het oostfront

Oekraïne heeft gisteren een kinderschaatsbaan in het Russische Beograd aangevallen. Velen denken dat het aan wraakoefening is voor de Russische aanvallen op een spoorwegemplacement. Rusland reageerde direct met een aanval op een hotel. Oekraïne protesteerde tegen de aanvallen. Inmiddels is bekend dat in het hotel een commandocentrum gevestigd was, waar behalve Oekraïense militaire commandanten ook NAVO adviseurs en medewerkers en een aantal huurlingen aanwezig waren. Rusland kwalificeerde de commandopost als zijnde het brein achter de aanval op Beograd. De Russische aanvallen op de Oekraïense infrastructuur hebben te maken met het transport van westers wapentuig naar het oostfront. Volgens de Russen zijn er al F-16's in Oekraïne gesignaleerd.
De aanval op de kinderschaatsbaan is direct veroordeeld door de VN. Volgens onafhankelijke militaire experts is het gevolg, dat de Russen z.s.m. Charkov zullen innemen en inlijven als Russisch grondgebied.
Een Oekraïens detachement heeft 'per ongeluk' een zich terugtrekkende eenheid van het eigen leger beschoten. De eenheid trok zich terug toen een vijandelijke aanval ingezet werd. De beschietingen werden gefilmd door Russische troepen. Het is eerder bekend geworden, dat Oekraïense militairen zich liever overgeven aan de Russen dan zich terug te trekken. Volgens de Oekraïners hebben ze zo een veel grotere kans om in leven te blijven. Inmiddels zijn ruim een half miljoen Oekraïners omgekomen en een evenzo groot aantal gewonden gevallen. Dat alles voor Amerika en z'n kompanen.
Amerika wil Russische bezittingen in beslag nemen. Noem het een wanhoopsdaad. Poetin heeft al (glimlachend!) gewaarschuwd, dat dat een zeer domme actie zal zijn. Of wel : het westen gaat voor de zoveelste keer in de eigen voet schieten. Rusland zal zijn uitgaven voor defensie fors verhogen als gevolg van de dreiging van het Westen, geleid door Amerika.