dinsdag 13 mei 2014

Weg met de verpaupering!


De woningbouwvereniging Mercatus in Emmeloord gaat weer de tuinen controleren van door haar verhuurde woningen. Mercatus beschouwt een verzorgde woonomgeving als een van haar speerpunten.
Bewoners wiens tuinen er onverzorgd bijliggen (vanwege onkruid, kapotte / scheve schuttingen, vuilstort enz.) ontvangen een brief. Daarin worden de huurders dringend verzocht de boel op te knappen.
Doen ze dat binnen een bepaalde termijn niet, dan laat Mercatus dat doen door derden. De rekening gaat naar de verhuurder.
Zo, dat is pas handhaven. Dat mis ik erg hier in Haven. Sommige tuinen lijken wel een vuilstort. Geen Milieustraat, want die ziet er keurig uit. Helaas stelt Centrada vaak niets aan de verpaupering te kunnen doen. In het verleden is gebleken dat er helaas vaak sprake is van onwil van de kant van Centrada.
Niet alleen tuinen, ook de hoeveelheid zwerfvuil draagt bij tot verpaupering. Er zijn inwoners die het niet zo nauw nemen met de woonomgeving. Daar wordt m.i. ook nauwelijks tegen opgetreden.
Waar Centrade niet echt iets aan kan doen is bij voorbeeld de ramen. Sommige lijken van matglas, zo vies zijn ze. Ik kreeg de kriebels als ik tijdens het bezorgen van folders 's morgens achter zo'n smerig raam iemand lui op een bank voor de tv zag liggen met een zak chips.
Overigens betreft het niet alleen huurders. Er zijn ook woningeigenaren die er een bende van maken. Daar zou de gemeente iets aan kunnen doen. Al was het maar een briefje met een waarschuwing. Een verzorgde woonomgeving vind ik erg belangrijk. Het geeft een positief gevoel.