donderdag 29 mei 2014

Handhaving ontbreekt

Bovenwater
Elders in Lelystad zijn bewoners boos, omdat voor hun deur allerlei vaartuigen in het Gelderse Diep liggen weg te roesten of te rotten. De gemeente kan of wil er niets aan doen. 'Men mag daar vrij afmeren', zo zegt de gemeente Lelystad. Komt bij dat er geen geld is om de wrakken te verwijderen.
Dat laatste geloof ik best. Maar de eerste reden vind ik een tamelijk bedenkelijke reden. Vrij afmeren, oké. Maar de plek gebruiken om een wrak te dumpen of een vaartuig bewust te laten verpauperen lijkt me niet de bedoeling. Een kwestie van interpretatie van de regel. Ter vergelijking : als een motorvoertuig dat duidelijk niet meer in rijdende staat verkeert langere tijd op de openbare weg staat, wordt hij verwijderd.
Hier in Haven kenden we een soortgelijk probleem. We hadden (en hebben hier helaas weer) hier een eigen derde wereld onderzeedienst in de vorm van half gezonken / vergane vaartuigen in het Bovenwater. Iets wat de kwaliteit van het water niet bepaald ten goede komt. Er was een tijd dat jaarlijks de wrakken van een knalrode sticker werden voorzien. Vaartuigen die na de gestelde termijn niet waren verwijderd, werden alsnog door de gemeente weggehaald. Het zag er een paar jaar mooi uit. Maar dat is inmiddels ook al weer voorbij. Terug naar AF. Jammer. Hopelijk vindt de gemeente alsnog een creatieve oplossing voor dit soort problemen. Een schone leefomgeving geeft menig mens een veilig gevoel.