maandag 5 mei 2014

Help, mijn man is klusser -3-


Als alles goed gaat, ga ik straks kleiner wonen. In zo'n kleinere woning is het woekeren met de beschikbare ruimte. Dus dat worden veel plankjes en kastjes aan de muur. Ik hou van ruimte om me heen, dus de meubels moeten ook wat minder in aantal en omvang.
De woning heeft een zolder met een zeer hoge nok en loze ruimte onder het dakbeschot. Die hoge nok ga ik ook benutten. Dus moet er een vliering komen. Eigenlijk twee, een boven het trapgat en een op de zolderkamer. Geen grote klus hoor, want het gaat over een breedte van slechts 2,10 meter. Van gording tot gording gemeten. De diepte is 1,50 meter. De gordingen liggen onder een hoek op de muren. Zaak is om de nieuwe balken voor de vliering zo verstek te zagen, dat ze mooi op de gording vallen.
Gelukkig is er zoiets als een zweihaak. Een soort verstelbare schrijfhaak. Men noemt dat gereedschap ook wel zwaaihaak. Ik weet niet of die eerste naam na de bevrijding in 45 is gewijzigd. Maakt niet uit, het is en blijft een handig ding om de hoek te bepalen van de gording en daarmee de hoek waaronder de nieuwe balk afgezaagd moet worden.
Het blijft een lastig klusje, want hout trekt krom. Ook balken en helemaal lange balken. Al met al is het aardig gelukt om een vliering te maken. Zo heb ik Bevrijdingsdag gevierd. Er komt alleen licht spul op, zoals koffers, een koelbox en meer ongein die ik hooguit een keer per jaar gebruik.
Ik ben dit keer zonder schade klaargekomen. Met de klus bedoel ik dan. Ik ga nog wel het plafond afwerken met wit plaatmateriaal. Eigenlijk wat zonde, want dan kan je mijn zaagwerk niet meer zien.