zondag 4 mei 2014

Opa past op Emma

Vandaag is de kleine Emma er weer. Ze is een erg rustige baby. De ideale startersbaby. Ze huilt nauwelijks en slaapt erg veel. En als ze wakker is, is ze een vrolijke lachebek.
De andere kleinkinderen zie ik een stuk minder. De eerste drie jaar waren erg leuk en gezellig. Nu hebben ze zo hun eigen ding. Ze zijn ouder geworden.  Er is ook geen vaste dag waarop ze even langskomen. Zoals wij als kinderen en later als ouders  met onze eigen kinderen dat vroeger deden bij opa en oma. Meestal in het weekend. Ik denk dat het een maatschappelijk verschijnsel is. Alles verandert. Ouder worden betekent tegenwoordig ook eenzaam worden.
Er zijn ouderen, die hun eenzaamheid goedpraten : "De kinderen hebben het tegenwoordig zo druk. Ze hebben gewoon geen tijd voor mij." Wat dat betreft zie ik het toch anders. Ik ben meer van : "Geen tijd, geen prioriteit."
Bij opa en oma op bezoek
Aan de andere kant is het ook zo, dat in een gezin het veel democratischer aan toe gaat dan in opa's tijd als kind. Als kinderen ergens geen zin in hebben, dan gebeurt het vaak niet. Daarmee voorkom je gezeur en gehuil. De nieuwe generatie is ook veel meer op zichzelf gericht.
Op bezoek gaan mag natuurlijk geen verplicht nummer worden. Het moet leuk blijven.
Als kind vond ik het telkens weer leuk om bij mijn oma en opa te zijn. Ook al deden ze niet veel met mij. Er was alleen een kaartspel. Buiten dat waren er kippen, konijnen, de eieren omdraaien, het kippen- en konijnenhok schoonmaken, paardensla zoeken en gewoon buitenspelen. Misschien is het daar fout gegaan. Misschien moet ik me helemaal niet bezig houden met mijn kleinkinderen. Misschien moeten ze zichzelf gewoon bezig houden. Net zoals mijn oma en opa dat deden. Niet alle veranderingen zijn goede.
Wat het ook moge zijn, de komende drie jaar ga ik volop genieten van de kleine Emma.