woensdag 14 mei 2014

Voor de bijenpopulatie

Bijen in de boomgaard
Het aantal bijen in ons land loopt snel achteruit. Zeven boerenfamilies in de Noordoostpolder hebben daarom besloten een twee kilometer lange strook met bloemen te gaan aanleggen langs de Hannie Schaftweg. De families zijn buren van elkaar en hopen zo de bijenpopulatie weer wat op te krikken.  Een goed initiatief, dat via een crowdfundingproject (het moet weer in het Engels) Burgers voor Bijen door iedereen financieel gesteund kan worden.
Bijen ondervinden niet alleen hinder van de dagelijkse vervuiling van ons milieu. Onbewust werkt menige tuin- en/of groenliefhebber mee aan het verdelgen van het bijenvolk. Ik dus ook, wanneer ik een bloemetje koop.
Bij het kweken van siergewassen maakt men tot op heden driftig gebruik van bestrijdingsmiddelen die dodelijk zijn voor o.a. bijen. Sommigen zijn gewoonweg verboden, maar er is nauwelijks enige controle. Dus zo'n leuk bloemig plantje gekocht bij het tuincentrum of de bouwmarkt of op de weekmarkt, is een regelrechte bijen-doder. Het komt raar over dat het juist groenbedrijven zijn, die o.a. bijen ombrengen. Me dunkt, geheel in strijd met het groen en duurzaam ondernemen. Misschien wordt het eens tijd om ook het te koop aangeboden groen te voorzien van een kenmerk van milieuvriendelijke teelt. Voorlopig maar geen bloemen meer kopen. Dat lijkt misschien wel wat saai, maar het is zeker goed voor o.a. de bijen. En onszelf.
Het was Albert Einstein die zei dat wanneer de bijen van de wereld zijn verdwenen, de mens nog vier jaar zal leven. De bij speelt een cruciale rol in de voedselketen. Daar kan zelfs de King Bee van de Stones niet tegenop :