zondag 4 mei 2014

Dodenherdenking in Dronten


In 2009 was ik al een keer op de 4e mei in Dronten. Dat was toen in de middag om de Lancaster te zien overvliegen. Gisteren was ik er ook, maar, zoals gemeld, geen Lancaster. Volgens een reactie op mijn bericht hierover was het vanwege een technisch mankement aan de navigatieapparatuur. Voor een correctie (alsnog even over het Redeplein vliegen), was helaas geen brandstof.
Dit keer ben ik 's avonds naar de Dodenherdenking gegaan. Ik heb diverse bijgewoond in Lelystad en vond ze telkens weer indrukwekkend. In het polderdorp Dronten raakte ik nog meer onder de indruk. Waar een klein dorp groot in kan zijn, geweldig! Het Redeplein stroomde vol, alsof heel Dronten was uitgelopen. Natuurlijk vormden ook de aanwezige veteranen, de Airgunners, een bijzondere invulling. Na de twee minuten stilte in acht te hebben genomen, klonk plechtig het Wilhelmus. Bij zo'n gelegenheid vind ik ons volkslied goed passen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het voetbal, waar ik liever het energieke "Hup Holland hup" hoor. Maar dit terzijde.
Aan het eind van het eerste couplet vloog met brullende motor een Spitfire over het plein. Sodeju! Ik kreeg zowaar kippenvel! Het geluid van de propellermotor gooide me in een keer terug naar mijn jeugd.
Tijdens de kranslegging vloog twee keer een formatie vliegtuigen over.
Na de ceremonie sprak de burgemeester nog een woord van dank. Daarna stelden de bezoekers zich op als een erehaag. De genodigden liepen onder een warm applaus van het monument naar De Meerpaal, waar het Airgunnersgala werd gehouden. De Airgunners worden in aantal steeds minder. Ze gaan op 6 mei weer naar huis.
Ik heb een heel bijzondere en vooral indrukwekkende Dodenherdenking in Dronten meegemaakt.