zondag 4 mei 2014

Gemeente Lelystad versus Bovenwater


Tot nu toe is de gemeente Lelystad niet in staat gebleken de kwaliteit van het Bovenwater voor eens en altijd te verbeteren. Ze was wel scheutig met het verlenen van vergunningen om in de jaren 90 rond en zelfs in het Bovenwater woningen te bouwen. Maar bij de gevolgen voor de kwaliteit van het Bovenwater heeft ze nooit stilgestaan. Een 'typical Lelystad touch'? De omwonenden beklagen zich sindsdien over stankoverlast, blauwalg en sterk teruggelopen visstand. De samenwerking is dusdanig, dat er juridische gevechten hebben plaatsgevonden tussen bewoners en de gemeente. Daar is niemand noch het Bovenwater mee geholpen. Afgezien van de gemeente dan, want die wil zoals gebruikelijk haar gelijk halen. De gemeente Lelystad beweert alles te doen aan de verbetering, maar louter op haar kortzichtige, eigengereide en mijns inziens ondeskundige manier. Wie zijn gezond verstand gebruikt, gaat terug naar de situatie toen er nog geen vuiltje aan de lucht en/of in het Bovenwater was. Voor de bouw van de woningen en de mooie verhalen over het wonen aan het Bovenwater. En vanuit die stand van zaken zou de kwestie geanalyseerd moeten worden. De stroming van het water is ernstig verstoord en grote rietkragen zijn verdwenen. Er was een tijd dat we nog witvis konden vangen, dat de kinderen de straat overstaken om even te gaan zwemmen. Dat het Bovenwater nog geurloos en vrij van blauwalg was. Door de forse aangroei van planten heeft de karper de overhand gekregen.
Het Bovenwater is sinds de woningbouw een stilstaand water geworden, waar de blauwalg al vroeg in de zomer hoogtij viert. Er wordt onder water gemaaid (uniek voor Nederland volgens mij) en het maaisel ligt jaarlijks te rotten in het water. Elk jaar moet er weer steen en been geklaagd worden vanwege de stank van het drijvend maaisel, voordat de boel wordt opgeruimd. Het hoopt zich op in de inhammen bij de woningen.
De manier van maaien lijkt ook nergens naar. Het is telkens alsof een alcoholist bezig is, die kriskras over het water vaart. Er zit totaal geen systeem in, waardoor veel stukken worden overgeslagen. Hetzelfde geldt voor het opruimen van het maaisel. Wat een slordig geknoei. Zo'n iemand zou niet eens een tafeltje kunnen  schoonvegen. Ja, er wordt geïnvesteerd in nieuwe technieken, zoals een maaiboot die ook het maaisel opruimt. De gemeente is daar erg trots op, maar het is en blijft symptoombestrijding. Vergelijk het Bovenwater maar met een aquarium of vijver. Als alles in evenwicht is, heb je geen paardenmiddelen nodig om de kwaliteit van het water te waarborgen. Gewoon met je handen er vanaf blijven.
De enorme traagheid van voorlichting en (bij)praten is velen een doorn in het oog. Er lagen jaren tussen bijeenkomsten!
Afgelopen week viel een Bewonersbrief van de gemeente in de bus. Er wordt niet meer overlegd met de bewoners, men blijft maaien en er komt geen extra duiker.  Aldus een schrijven van de gemeente Lelystad over de kwestie en de uitkomst van een rechtszaak in hoger beroep. De uitkomst is in het voordeel van Lelystad uitgevallen. Maar zo gaat dat tegenwoordig met daders en slachtoffers.
Wat de bewoners zouden willen wordt niet in de brief gevraagd. Waarom zou men? En mocht je toch meer willen weten, bel dan de gemeente Lelystad staat onderaan de brief te lezen.Huh?! Alle vragen zij jaren geleden al gesteld.