vrijdag 23 mei 2014

Project P voor volwassenen?

Als men het over pesten heeft, denkt men al snel aan kinderen. Maar vlak volwassenen ook niet uit. Ik heb het dan niet over een 'geintje' uithalen (waar je zelf als slachtoffer ook hartelijk om lacht), maar structureel iemand pijn doen. Pesten dus.
Op de werkvloer wordt volgens een onderzoek ruim tien procent van de volwassenen structureel gepest. En dan is er nog een groep die dat liever niet toegeeft.
Andere onderzoeken stellen dat ruim 20% van de Nederlandse bevolking gepest wordt. Ons land schijnt nogal goed te zijn in pesten vergeleken met andere landen. Veel pestkoppen zijn vaak sociaal gefrustreerde personen, die afreageren op anderen, in de hoop zichzelf beter te voelen dan hun slachtoffers. Pesten vereist geen opleiding en geeft de pestkop het gevoel toch ergens goed in te zijn.  De notoire pestkop schijnt nogal vaak over een laag sociaal niveau te beschikken.

Ik las ergens het volgende :  "...de grootste angst van mensen is buitengesloten worden. Een pester pest, omdat hij zich bedreigd voelt door jouw aanwezigheid. Omdat jij anders bent, omdat je slimmer bent, omdat je meer complimenten krijgt, meer vrienden hebt, terwijl ze zelf voor dom worden uitgemaakt. Of zichzelf dom vinden. Het irriteert ze dat je anders bent, andere kleren aan hebt en andere dingen belangrijk vindt. Ze begrijpen je niet. Voor de bedreigde pester voldoende aanleiding om je aan te vallen. Angstbijters noemt men die pesters, net zoals bange hondjes die ineens gaan bijten als ze zich bang en bedreigd voelen...."
Het komt bij mij over dat volwassen pesters in wezen geestelijk ziek zijn. Nou, beterschap!