woensdag 7 mei 2014

Weer Koude Oorlog? -2-


Zonen an der Grenze
Het gaat er grof aan toe in de Oekraïne. Een rare situatie daar. Stel dat een aantal Limburgers aansluiting bij België wil (bijvoorbeeld omwille van hun IQ), dan zou het toch erg vreemd zijn als het Belgische leger Limburg zou binnenvallen en dat stukje Hollands aanhangsel zou inpikken? En als dat toch mocht gebeuren, gaan we dan eerst een koude en dan een hete oorlogvoeren tegen de Belgen? Nee toch? We vragen hooguit een jaar lang gratis Belgische frieten met mayo in ruil voor heel Limburg.
In Oekraïne heerst een heel ander mentaliteit. Wie zijn zin niet krijgt slaat de ander met de knoet. De pro-Russische betogers en activisten verlangen naar de vleespotten van Egypte. Nu is Rusland opeens een soort paradijs voor hen. Dat was een aantal jaar geleden nog heel anders.
Wat mij nogal opvalt is de houding van meneer Poetin. Ik heb hem nog niet horen zeggen dat die pro-Russische activisten zich wat gedeisd moeten houden en dat ze zich moeten neerleggen bij de besluiten van hun regering.
Ik ben bang dat Poetin een spelletje speelt. Een soort Russisch roulette, maar dan met het pistool op het hoofd van Oekraïne gericht.
Op nationaal politiek niveau begint men al weer het vuurtje op te stoken. Minister Timmermans laat ook van zich horen : "We moeten onze defensie opkrikken, meer materieel kopen. Europa is niet meer veilig."
Gaan ze de een paar jaar geleden ontslagen militairen een 'wiedergutmachungs-brief' sturen? Het verkochte materieel terugkopen? Kazernes weer opbouwen? De dienstplicht activeren? Moet ik een schuilkelder gaan graven? Het zal toch allemaal niet?
Mevrouw Merkel moet maar eens een goed gesprek hebben met meneer Poetin. Als een kenau en niet zoals tot nu toe als een bezorgd moedertje.