maandag 9 december 2013

Rishi vermoord?

In Den Haag werd vorig jaar op het station Holland Spoor de 17 jarige Rishi in de nek geschoten door een politieagent in burger, die deel uitmaakte van een groep van drie agenten. Volgens een getuige, die op het tegenoverliggende perron stond,  stormden de agenten het perron op, waar Rishi liep. Men had een telefonische melding gekregen al zou op het station iemand met een vuurwapen rondlopen. Toen de politiemannen het perron op stormden terwijl ze riepen "Stil staan,politie!" bleef Rishi volgens deze getuige staan en draaide hij zich om. Rishi stond half met zijn rug naar het drietal, waarvan de man in burger dichter bij hem stond. Rishi had een hand bij zijn hoofd, stond half omgekeerd stil, toen de agent in burger om onduidelijke redenen hem toch neerschoot. Het drietal ging er blijkbaar direct vanuit, dat het slachtoffer was overleden en bood geen directe hulp. Aldus deze getuige.
Ik krijg een naar gevoel over deze schietpartij. Rishi stond bekend als een lastpak, dat wel. Maar hij bleek helemaal geen vuurwapen bij zich te hebben. Ik vraag me trouwens af, wie die melding gedaan heeft en of Rishi soms aan een signalement voldeed. En wat is de rol van de agent in burger? Hij was al op het perron, toen de collega's later arriveerden. Waarom schoot hij zo gericht, terwijl er geen sprake was van vluchten? Zelfs met versnelde pas richtte deze man blijkbaar op het hoofd en niet op de benen.
Bepaalde media wekken de indruk dat afgerekend is met een lokale lastpak. Misschien om daar een beter gevoel over te krijgen? Maar dat zie ik toch anders. Ik vertrouw de wetshandhavers sindsdien nog minder.
Vandaag komt de zaak voor. De ouders van Rishi willen dat de aanklacht tegen de agent in burger verzwaard wordt van doodslag naar moord. Dat lijkt mij lastig, maar het is wel begrijpelijk gezien de situatie waarin hun zoon om het leven gekomen. Een schot in de nek bij iemand die zo goed als stilstaat heeft veel weg van een executie en niet van een aanhouding.