woensdag 11 december 2013

Lampen fietsendrager vervangen


Bij een Outlet (voor mij als voormalig ict'er gewoon een contactdoos) heb ik een paar nieuwe achterlichten gekocht voor de fietsendrager. Ze hebben dezelfde afmeting, maar er lag slechts één soort. One size, fits all? Ik dacht al van niet, omdat het gat waar de bedrading doorgevoerd moet worden al voorgeboord was. Dus eigenlijk was het een hele voorraad achterlichten van dezelfde soort : links. Maakt niet veel uit, daar verzin ik wel weer iets op. Dus in ruil voor 5 euro heb ik twee van die nieuwe mee naar huis genomen. Natuurlijk heb ik ook nieuwe lampjes gekocht.
Tijd om aan de slag te gaan. Ik heb eerst de oude behuizing geopend en de bedradingssituatie digitaal vastgelegd. Handig, zo'n extern geheugen. De nieuwe kent een lampje minder, die van de kentekenplaatverlichting. Die functie wordt door de gewone verlichting overgenomen. Dus een draadje en een lampje minder.
Eerst heb ik de complete behuizing los geschroefd van de drager. Dat viel reuze mee, want ik heb de boutjes en moertjes geregeld met olie behandeld. Daarna heb ik de kabelschoentjes los gewurmd. Ze waren in tegenstelling tot de grondplaat niet geoxideerd en lieten vrij gemakkelijk los. Daarna heb ik de nieuwe behuizing open geschroefd en op zijn plaats op de drager gelegd. Helaas kwamen de gaten niet overeen met die op de drager. Dus dat werd boren geblazen. Daarna kon ik hem erop schroeven en de bedrading aanbrengen. Ik koos ervoor om de dubbele bedrading van de gewone en kentekenplaatverlichting terug te brengen tot één draad. De overgebleven draad heb ik goed afgeplakt. Dacht ik.
De linkerkant leverde ook geen echte problemen op. Ik heb de boel achter de auto getest. Knipper- en remlichten deden het. De gewone verlichting ook, maar dat was van korte duur. Ik had kortsluiting gemaakt. Oeps! Ik was wat slordig geweest met het isoleren van de ongebruikte draad. Maar toen dat probleem alsnog goed was opgelost en de zekering van 10 ampère was vervangen, was de verlichting van de fietsendrager weer helemaal in orde.