dinsdag 31 december 2013

Kinderen en vuurwerk

Toen ik vanmorgen op de fiets zat, kreeg ik opeens een stuk vuurwerk op me af. Gelukkig ontplofte een meter of twee van mijn hoofd vandaan. Het was door een jongetje even daarvoor op de grond gegooid. Hij bevond zich met zijn broertje op zo'n 15 meter van mij vandaan. Er was geen sprake van opzet, maar het geeft weer eens aan dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten.
Het kopen en afsteken van vuurwerk is leeftijdgebonden. Er zijn categorieƫn van 12, 16 en 18 jaar en ouder. Hoe lager de leeftijd, des te lichter het vuurwerk.
Wat me trouwens wel opviel was dat er erg veel kinderen met vuurwerk aan de gang zijn. De meesten zijn duidelijk jonger dan 12 jaar. Komt bij dat ze ook zwaarder vuurwerk afsteken dan voor een twaalfjarige geldt. Ze doen dat ook nog erg onhandig. Zo hoorde ik in het voorbijrijden een ventje tegen zijn vriendje zeggen : "Durf je die zware ook in je hand af te laten gaan?"
De Amerikaanse ambassade waarschuwt landgenoten voor het vuurwerkritueel in ons land. "Er wordt zonder opletten mee gegooid en het schiet alle kanten op", aldus de ambassade. Geknal in de straat heeft voor menige Amerikaan een heel andere betekenis. Helaas heeft de ambassade gelijk. Ik heb tijdens mijn korte fietstocht al relatief veel gevaarlijke situaties gezien. En erg veel kinderen met tassen vol vuurwerk op straat. Laten we hopen dat de persoonlijke schade zeer beperkt zal blijven. Een goede, veilige jaarwisseling voor iedereen!