maandag 30 december 2013

Angst voor Oost Europeanen?


Markt in Arad (Roemenië)
Er is een onderzoek gedaan naar de manier waarop wij tegen de komst van Oost Europeanen aankijken. Per 1 januari gaan onze deuren open voor mensen uit o.a Roemenië en Bulgarije. Voor zover ze al niet wagenwijd openstonden, want het tuig uit die landen is er al jaren.
Nu de grenzen officieel opengaan, komen de harde werkers hier naar toe. Ze kunnen hier met het minimumloon vaak het dubbele verdienen.
Er zijn mensen die vinden dat de Oostblokkers hier baantjes van landgenoten inpikken. Alsof iedereen hier in de kassen of op het land wil werken, of wil schoonmaken. Hahaha!
En afgezien daarvan zijn het de Hollandse ondernemers die ervoor zorgen dat de nieuwkomers uitgebuit worden en de eigen krachten worden ontslagen. Op die manier maken zij de Oostblokkers tot goedkope krachten en de eigen mensen werkloos. Helaas zijn daar al veel voorbeelden van.
In het Groningse Scheemda bevindt zich een rolcontainerfabriekje, genaamd Hoza. De directie van dat bedrijf zorgt voor behoorlijk veel heisa. Ze buiten het personeel uit, door flink gebruik te maken van mazen in de wet. Zo krijgt iedereen het minimumloon, aangevuld met een persoonlijke toeslag. Op de toeslag hoeft het bedrijf geen prijscompensatie te berekenen. En met toeslagen is het zo, dat je die gemakkelijk weer verlaagt of zelfs kwijt bent. Het personeel mag niet met elkaar spreken. En wie over het terrein loopt, moet dat met minstens 5 km per uur doen. Met de handen in de zakken lopen of staan is ook verboden. Wie zich niet aan het looptempo houdt, moet onder begeleiding naar een sportschool. En naar het toilet mag alleen in de pauze. Aldus een nieuwszender in het noorden des lands. En ja, het is al bijna 2014.  Sommigen spreken over Kamp Hoza als verwijzing naar de Nazi-werkkampen uit de tweede wereldoorlog. En werken daar soms alleen maar mensen uit Oost Europa? Nee hoor! Gaat het soms slecht met het bedrijf? Ook niet. De directie wilde geen toelichting geven op de situatie. Ze is namelijk met vakantie.
Kortom, hoe Oostblokkers zich gaan gedragen en welke invloed ze zullen hebben op onze economie, hangt vooral van onszelf af. En mocht zo'n Roemeen of Bulgaar of Pool je baan inpikken, dan moet je niet bij die nieuwkomer zijn, maar bij je sjoemelende baas. De angst voor de komst van Oost Europeanen is ongegrond. We moeten eerder bang zijn voor ons eigen gedrag tegenover hen.