Dit is nu typisch het weer om me te bezondigen aan winter voedsel. Zoals spruitjes, peen, diverse koolsoorten en rapen en erwten- en bruine bonensoep. Uiteraard met de bekende rookworst, spekkies en speklapjes. Zelf ben ik niet zo van dat vette eten. Maar uitgebakken speklapjes en spekkies (voor de smaak) vind ik oké.
Als we van huis zijn, dat wordt het vaak soep uit blik. Nogal surrogaat soep, maar ja een mens wil soms wat. Het is wel allemaal schrikbarend duur geworden. Grappig, de bijdrage voor de Koffietafel is daarentegen verlaagd! Een kwestie van financieel beheer en scherp inkopen.
Het is wel eenvoudig bruine bonensoep te maken. De bonen komen dan ook uit een blik of pot, maar de rest zelf maken. Zoals eerst ribbetjes wat schroeien met wat knoflook en trassi (ja,ja), een grof gesneden ui toevoegen en dan heet water erbij met een maggi blokje. Van de bouillon met ribbetjes (vlees valt bijna van het bot) een lekker soepje maken met o.a. soepgroenten. Dat soepje is niet zomaar soepgroenten toevoegen en klaar. Nee, het wordt op smaak gebracht met wat kruidnagel en wat peper. En als laatste de bonen toevoegen. Om de soep wat dik te krijgen, druk ik een paar keer de stamper erin. Dan wordt een deel van de bonen wat fijn gestampt.
Ik weet niet of ze nog verkocht worden, maar als basis kan je ook een zakje (bruine bonen of groenten) soep gebruiken.