woensdag 31 januari 2024

Rechts houden!

Een paar keer heb ik de kinderen van de vluchtelingengezinnen e.e.a. uitgelegd. O.a. over de Nederlandse  cultuur en het verkeer. Ze leren weliswaar fietsen, maar van de verkeersregels weten ze weinig af. Eerlijk gezegd begrijp ik best wel, waarom deze kinderen pardoes losgelaten worden in het verkeer. Hun ouders kennen de verkeersregels immers ook niet.  Gelukkig luisteren ze wel naar me. Ik hoop maar dat ze zich wat veiliger in het verkeer begeven. Kinderen niet volledig van informatie voorzien en/of ze niet goed begeleiden / oefenen, kunnen ernstige gevolgen voor zo'n kind hebben.
Wat mij opvalt is dat ik hier jonge moeders op de fiets zie, waarvan de uk trappend als een malle al slingerend achter haar aan fietst. Ik weet het, moeders hebben ogen op de rug. Maar toch lijkt het mij beter zo'n kind voor je te laten rijden. Of rechts van je. Dan heb je veel meer controle kan je hem eventueel corrigeren. Daarbij zal vooral de kreet rechts houden! veel gebezigd worden.
Ook op ander gebied speelt noodzakelijke begeleiding. Toen onze kids bevangen werden door het fenomeen vissen, moesten ze eerst een zwemdiploma halen voordat ze alleen aan de waterkant mochten zijn. De kans dat zo'n kind het water ingetrokken wordt door een grote vis is klein. Nee, daar heb je familie en/of vriendjes voor nodig.  😅 Ook niet om hen te leren vissen. Ik leerde ze om geen bommetjes bij mijn dobber uit te voeren (zucht).