donderdag 25 januari 2024

Laatste vrijdag v/d maand

Zoals gewoonlijk wordt op de laatste vrijdag van de maand na de koffie of thee bij de Koffietafel soep geserveerd. De gasten mogen kiezen uit twee soorten, waarvan een steevast tomatensoep is. Morgen is de tweede soep de ouderwetse Hollandse erwtensoep. Die gaat er ook telkens weer in als koek.
Vanmorgen is Sonja naar de breiclub. Vaste prik op de donderdagochtend. Zelf heb ik eerst het oud ijzer buitengezet. Dat wordt periodiek, op afroep, opgehaald. Wij zijn te oud om met dat spul te gaan sjouwen. šŸ˜ Dat laten we aan de jongere, pizza generatie over en dan met name de mannen die nog van aanpakken weten en niet zeuren.
Vanwege haar reumahanden heb ik vanmorgen de knolselderij aangevallen met een scherp mes. Zelf heb ik ook wel last van reuma, maar in mindere mate. Zo'n knol is onmisbaar in de erwtensoep. Als er geen knolselderij inzit, dan vind ik zo'n soep surrogaat overkomen. En er zijn voor mij veel van die surrogaat erwtensoepen. Vooral de versies uit blik.
Maar ja, we moeten er wel wat voor doen. Zo'n knol schillen is een crime. Vooral de bovenkant met al die rimpels andere oneffenheden en gaten. Goed gereedschap is ook hiervoor het halve werk. Afgezien van het schillen snijd ik de knol in blokjes ter grote van 1cm3. Ik heb daarna de uiten ook maar gelijk geschild en gesneden. Dan is het 'zware' werk alvast weer gedaan. Vanmiddag gaat ze aan de slag met het maken van de soep. In de koelkast liggen karbonades te wachten. De hele mikmak gaat in een zeer grote pan, want er wordt gemiddeld gerekend op zo'n 25 gasten.
Meestal wordt er ook stokbrood met kruidenboter geserveerd. Het leuke is dat in de ontvangstruimte het vaak een vrolijke kakofonie is. Maar zodra er gegeten gaat worden is het erg stil. Dat betekent dat de soepen de mensen goed smaakt.