zondag 21 januari 2024

Vergeten verleden?

Er zijn mensen die ik ken, die blijkbaar vergeten zijn waar ze vandaan komen. Ze hebben het nogal hoog in de bol. Van dichtbij maakte ik mee, hoe volwassen kinderen op minachtende wijze over hun gescheiden moeder spraken. Ik zag hun respectloos gedrag. Terwijl ik weet, dat hun moeder alles opzij gezet heeft om hen volop aan het maatschappelijk leven en het onderwijs te kunnen laten deelnemen. Ze moesten het beter krijgen dan moeder. De moeder had zelfs daarom twee banen. Ondanks al het wegcijferen schaamden deze kinderen zich voor hun moeder. Ze moesten zich schamen. Zonder de inzet van hun moeder waren ze niet zo goed terechtgekomen.
Ik probeer nog steeds minder leuke karakter trekken te onderdrukken en dingen die ik als kind niet leuk vond niet bij onze eigen kids te doen.
Er zijn ook kinderen die de minder leuke / goede trekken en handelingen van hun ouders juist wel voortzetten. Zoals alcoholmisbruik, luiheid, gemakzucht en veeleisend zijn. Ze vinden het heel gewoon om alles te krijgen en niets te hoeven verdienen. Dan is het afhankelijk van het karakter, verstand en tijd of ze tot inzicht komen.